Υπεγράφη η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών με το υπουργείο

Η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπεγράφη μεταξύ του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.
Ο υπουργός παρουσιάζοντας τη νέα σύμβαση, παρουσία της ΟΕΝΓΕ, τη χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας, καθώς όπως είπε, «βγάζει το σύστημα υγείας από το τέλμα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σ. Τσούκαλος, έκανε λόγο για τομή και εκτίμησε ότι «από την επόμενη μέρα της σύμβασης θα έχουμε να κάνουμε με ένα άλλο ΕΣΥ».
Με τη νέα σύμβαση κατοχυρώνονται οι κατακτήσεις των γιατρών έως σήμερα, καθώς, πρακτικά, θα συμβάλλει στην αύξηση των μισθών τους, αλλά και στη μείωση του συνολικού χρόνου εργασίας τους στα δημόσια νοσοκομεία. Μέσα από τη σύμβαση αλλάζει και ο τρόπος επιλογής των γιατρών και δημιουργούνται νέα συμβούλια αξιολόγησής τους.
Ο κ. Τσούκαλος επισήμανε, ότι «η υπογραφή της νέας σύμβασης ανοίγει δρόμους για ένα νέο διαρκώς βελτιούμενο και αναβαθμισμένο σύστημα Υγείας», ενώ αναφερόμενος στις προσλήψεις, που εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας, είπε ότι «δεν μπορεί να γίνουν μέσα σε μια ημέρα, αλλά... φιλοδοξούμε μεγάλο μέρος τους να γίνει πράξη στο πρώτο εξάμηνο του 2009».
Η σύμβαση προβλέπει – μεταξύ άλλων - 7ωρο συνεχές πρωινό και πενθήμερο ωράριο από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ θα παρέχεται ρεπό μετά από κάθε εφημερία. Συμφωνία επήλθε και για το νέο μισθολόγιο των γιατρών. Παράλληλα, προβλέπονται 2.000 προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στο πρώτο εξάμηνο του 2009, ενώ για κάθε θέση που αδειάζει, το νοσοκομείο θα πρέπει να προκηρύσσει υποχρεωτικά νέα θέση μέσα στον επόμενο μήνα. Επίσης η σύμβαση προβλέπει αύξηση στο βασικό μισθό από 210 έως 420 ευρώ ανάλογα με τη βαθμίδα.
Οι διαπραγματεύσεις, μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης διέρκησαν δυο χρόνια.

Η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας θα κυρωθεί σήμερα από τη Βουλή με νόμο του κράτους.
ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου