Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού προστατεύει τα παιδιά από το άσθμα

Ένα βακτήριο που είναι μείζονα αιτία ελκών και στομαχικού καρκίνου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των παιδιών από την εκδήλωση άσθματος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Clinical Infectious Diseases.
Τα παιδιά που έχουν επιμολυνθεί με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori) είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν άσθμα, υποστηρίζουν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για περισσότερα από 7.000 παιδιά που είχαν πάρει μέρος στην έρευνα National Health and Nutrition Survey την περίοδο 1999-2000.
Μεταξύ των εφήβων και παιδιών 3-19 ετών, οι φορείς του H. pylori είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να έχουν άσθμα. Τα παιδιά 3-13 ετών είχαν 59% λιγότερες πιθανότητες άσθματος αν ήταν φορείς του βακτηρίου.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το 5,4% των παιδιών που είχαν γεννηθεί τη δεκαετία του '90 ήταν θετικά στο H. pylori. Αν μελετήσουμε αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία για το 1919 θα διαπιστώσουμε ότι το ποσοστό είναι 60%. Πρόκειται για τεράστια διαφορά. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου τα ποσοστά άσθματος έχουν παρουσιάσει αύξηση. Μεταξύ των παιδιών 3-19 ετών του δείγματος, το 23% έπασχε από άσθμα.

Η εξαφάνιση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού είναι συνεπής με την μείωση τόσο των ελκωδών παθήσεων όσο και του καρκίνου του στομάχου. Επίσης είναι συνεπή με την αύξηση του άσθματος και των παθήσεων του οισοφάγου, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου.

Αυτό που θα πρέπει να μελετήσουν τώρα οι ειδικοί είναι κατά πόσο η λοίμωξη από H. pylori επηρεάζει άμεσα την τάση για εκδήλωση άσθματος. Είναι πιθανόν το βακτηρίδιο να είναι δείκτης μιας κατάστασης, όπως τα ξανθά μαλλιά είναι δείκτης της φυλετικής γεωγραφικής καταγωγής.
Ενδεχομένως τα ίδια αντιβιοτικά που χορηγούνται κατά του H. pylori να βοηθούν και στην αντιμετώπιση άλλων καταστάσεων, ή ίσως τα βακτήρια να προστατεύουν με κάποιον τρόπο κατά του άσθματος, αλλάζοντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πάντως μια εξήγηση για την παρούσα διαπίστωση είναι η «θεωρία της υγιεινής», σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε αλλεργικές διαταραχές λόγω του πολύ «καθαρού» τρόπου ζωής τους. Η βασική ιδέα είναι δηλαδή ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει αρκετές υποχρεώσεις στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων και έτσι γίνεται υπερευαίσθητο σε ακατάλληλες διεγέρσεις όπως η σκόνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου