Ελπίδες πρόληψης των διαβητικών ακρωτηριασμών, γεννά η ανακάλυψη κυτταρικής πρωτεΐνης

Βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι μια σημαντική ανακάλυψη που έκαναν θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ακρωτηριασμού άκρου που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από διαβήτη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Circulation Research.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ εξηγούν ότι επιπλοκές του κυκλοφορικού συστήματος μπορούν να οδηγήσουν στην εκδήλωση διαβητικών ελκών στα κάτω άκρα και σε τόσο σοβαρή γάγγραινα που ο ακρωτηριασμός να είναι η μόνη επιλογή.

Η μελέτη τους όμως δείχνει ότι υπάρχει μια πρωτεΐνη στα κύτταρα που μπορεί να είναι υπεύθυνη και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να πορευθούν προς τη δημιουργία φαρμάκων για τη μείωση του αριθμού των διαβητικών που χάνουν κάποιο άκρο τους λόγω της νόσου.

Ο διαβήτης αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμένη ροή αίματος στους ιστούς και μειωμένη ικανότητα ανάρρωσης από τραύματα λόγω της ανικανότητας του οργανισμού να αναπτύξει νέα αιμοφόρα αγγεία για την επιτάχυνσης της διαδικασίας επούλωσης των πληγών.

Αυτό μπορεί να καταστήσεις τα άκρα, ειδικά τα πόδια και τα πέλματα, ιδιαίτερα ευάλωτα σε έλκη και γάγγραινα.
Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στον υποδοχέα της πρωτεΐνης p75NTR, ο οποίος εντοπίζεται σε κύτταρα των υγιών αιμοφόρων αγγείων που μπορούν να επουλωθούν γρήγορα μετά από έναν τραυματισμό.
Ωστόσο, ο διαβήτης κάνει τα κύτταρα αυτά να αρχίσουν να παράγουν p75NTR και αυτό υποτιμά την ικανότητα ανάπτυξης νέων αιμοφόρων αγγείων, απαραίτητων για την διαδικασία επούλωσης.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τον συσχετισμό αποδεικνύοντας ότι, αν το γονίδιο του υποδοχέα τεθεί σε υγιή κύτταρα αιμοφόρου αγγείου, γίνεται δυσλειτουργικό. Επίσης απέδειξαν ότι η ένεση του γονιδίου σε υγιή μυ και ο περιορισμός της παροχής αίματος προκαλεί εξασθένηση της διαδικασίας επούλωσης μετά από τραύμα όμοιο με αυτό που παρατηρείται στον διαβήτη.
Τελικά, οι ειδικοί ανάστειλαν τον υποδοχέα p75NTR σε διαβητικά ποντίκια πριν τον περιορισμό της παροχής αίματος σε ένα εκ των άκρων τους. Η αναστολή έδωσε στο άκρο την ευκαιρία να αναρρώσει από την περιορισμένη παροχή αίματος.

Ο υποδοχέας φαίνεται να καταστέλλει την φυσιολογική κυτταρική σηματοδότηση που είναι απαραίτητη για τη διέγερση της ανάπτυξης νέων αιμοφόρων αγγείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου