Ο νευροδιαβιβαστής της διάθεσης επηρεάζει και τις αποφάσεις

Η σεροτονίνη, μια ουσία του εγκεφάλου της οποίας τα επίπεδα είναι γνωστό ότι πέφτουν στην κατάθλιψη, βοηθά στον έλεγχο του θυμού και της παρορμητικής συμπεριφοράς και επηρεάζει έτσι σημαντικά τη λήψη αποφάσεων.

Έρευνα που δημοσιεύεται την Παρασκευή στο Science δείχνει ότι η πτώση των επιπέδων σεροτονίνης αρκεί για να εντείνει το θυμό και την επιθυμία για αντίποινα σε περιπτώσεις άδικης συμπεριφοράς. Είναι μάλιστα ένα από τα πρώτα πειράματα που δείχνουν αιτιολογική σχέση ανάμεσα στο νευροδιαβιβαστή και τον παρορμητισμό.
«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η σεροτονίνη παίζει κρίσιμο ρόλο στην κοινωνική λήψη αποφάσεων ελέγχοντας με φυσικό τρόπο τις επιθετικές κοινωνικές αντιδράσεις» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μόλι Κρόκετ, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Επιπλέον, η μελέτη ίσως εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι γίνονται επιθετικοί όταν μένουν με άδειο στομάχι -το αμινοξύ τρυπτοφάνη που απαιτείται για τη σύνθεση σεροτονίνης στον εγκέφαλο προέρχεται αποκλειστικά από τα τρόφιμα.
«Οι μεταβολές στη διατροφή και επίπεδα του στρες προκαλούν φυσιολογικές διακυμάνσεις στα επίπεδα σεροτονίνης, οπότε είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς μπορεί να επηρεάζεται η καθημερινή λήψη αποφάσεων» σχολίασε η Κρόκετ.
Η ερευνητική ομάδα μείωσε τα επίπεδα σεροτονίνης στους εθελοντές του πειράματος ρυθμίζοντας κατάλληλα τη διατροφή τους. Οι συμμετέχοντας κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι ώστε να εκτιμηθούν οι αντιδράσεις τους σε καταστάσεις που θεωρούνται άδικες.
Στο παιχνίδι, ένας παίκτης προτείνει πώς μπορεί να μοιραστεί ένα ποσό ανάμεσα στον ίδιο και έναν άλλο εθελοντή. Αν ο εθελοντής αυτός δεν αποδεχθεί την προσφορά, κανείς από τους δύο δεν παίρνει χρήματα.
Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι σχετικά υψηλά, οι παίκτες απορρίπτουν τις προσφορές στο 50% των περιπτώσεων, όταν πρόκειται να πάρουν μόνο 20 με 30 τοις εκατό του συνολικού ποσού. Σε αυτές τις περιπτώσεις αρνούνται την προσφορά, παρόλο που δεν κερδίζουν τίποτα, ως αντίποινα για την άδικη μεταχείριση.
Όταν όμως τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά, το ποσοστό απορρίψεων εκτινάχθηκε από το 50 στο 80 τοις εκατό.
«Επειδή μεταβάλαμε άμεσα τα επίπεδα σεροτονίνης και παρατηρήσαμε επιδράσεις στη συμπεριφορά, είμαστε σε θέση να πούμε ότι υπάρχει αιτιακή σχέση ανάμεσα στη σεροτονίνη και τις αντιδράσεις θυμού» ανέφερε στο Reuters η Κρόκετ.
Δεδομένου ότι στα άτομα με κατάθλιψη τα επίπεδα σεροτονίνης βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα (όπως και σε άτομα με αγχώδη ή ψυχαναγκαστική διαταραχή), η ψυχοθεραπεία που εστιάζεται στον έλεγχο των συναισθηματικών αντιδράσεων κατά τη λήψη αποφάσεων σε κοινωνικές καταστάσεις θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη, εκτίμησε η ερευνήτρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου