Τα ΜΣΑΦ μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ

Ανασκόπηση έξι ερευνών δείχνει ότι τα παυσίπονα της κατηγορίας των ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) περιλαμβανομένης της ασπιρίνης, της ιβουπροφαίνης και της σελεκοξίμπης, μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ σε όμοια έκταση.
Όπως αναφέρεται στο Neurology, ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Μπλουμπεργκ» στο Πανεπιστήμιο «Τζονς Χόπκινς» ανέλυσαν στοιχεία για 13.499 άτομα. 820 εκ των οποίων εκδήλωσαν άνοια τύπου Αλτσχάιμερ κατά την ιατρική παρακολούθηση.
Τα άτομα που πήραν ΜΣΑΦ είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ από τους μη χρήστες.
Το όφελος που παρέχουν τα σκευάσματα και εντοπίζεται στη μειωμένη εγκεφαλική πλάκα (όπως συμβαίνει με την ιβουπροφαίνη και την ινδομεθακίνη) ήταν συγκρίσιμο με αυτό που δεν είχαν ανάλογη επίδραση, όπως η σελεκοξίμπη. Η ασπιρίνη επίσης μείωνε τον κίνδυνο σε όμοια έκταση.
Απ' την άλλη η ακεταμινοφαίνη, που δεν είναι ΜΣΑΦ, δεν είχε καμιά προφανή επίδραση στον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ.
Εφόσον φαίνεται ότι όλα τα ΜΣΑΦ έχουν όμοια δυνατότητα μείωσης του κινδύνου νόσου Αλτσχάιμερ, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος για την καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου