Νέα διαγνωστική τεχνική για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου

Μια νέα απεικονιστική τεχνική που βασίζεται στην φυσιολογικά υπάρχουσα μαγειρική σόδα στον οργανισμό μπορεί να συντελέσει στην ανίχνευση του καρκίνου νωρίτερα και να αποτιμήσει γρήγορα αν τα αντικαρκινικά φάρμακα είναι αποδοτικά, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.
Η μη επεμβατική μέθοδος χρησιμοποιεί την μαγνητική απεικόνιση για να μετρήσει τις αλλαγές στο pH (ή την οξύτητα) στον ιστό, που συχνά αποτελεί το χαρακτηριστικό του καρκίνου και άλλων παθήσεων όπως η καρδιακή νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν ασφαλείς τρόποι μέτρησης του pH στον άνθρωπο αλλά είναι σημαντικό γιατί οι όγκοι, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο όξινοι από τον περιβάλλοντα ιστό.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ με επικεφαλής τον Δρ Κέβιν Μπρίντλ ένεσαν σε ποντίκια μια στοχευμένη μορφή διττανθρακικό, ένα αλκάλιο που παρατηρείται συχνότερα στη μαγειρική σόδα, και υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισμό μας και εξισορροπεί την οξύτητα.
Με τη χρήση μαγνητικής απεικόνισης θέλησαν να δουν πόσο από το στοχευμένο διττανθρακικό μετατρεπόταν σε διοξείδιο του άνθρακα εντός του όγκου. Στους πιο όξινους όγκους, περισσότερο διττανθρακικό μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα.
Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα του pH δυναμική πυρηνική πόλωση που ενισχύει την ευαισθησία της μαγνητικής τομογραφίας πάνω από 10.000 φορές.
Η μέθοδος αναπτύχθηκε από την μονάδα GE Healthcare και περιλαμβάνει την ψύξη μορίων σχεδόν στο απόλυτο μηδέν και την γρήγορη επαναθέρμανση τους, μια διαδικασία που τα διατηρεί πολωμένα και ευκολότερα να ανιχνευθούν ως εικόνα.
Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να εντοπίσει τα μη φυσιολογικά επίπεδα του pH που εντοπίζονται στον καρκίνο και είναι πιθανόν αυτό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό του σημείου που είναι παρούσα η νόσος και όταν ανταποκρίνεται στη θεραπεία.
Το επόμενο βήμα είναι να ελεγχθεί η τεχνική σε ανθρώπους στα πρώιμα στάδια κλινικών μελετών, που αναμένεται να ξεκινήσουν το 2009.
Μπορεί βεβαία η πρακτική εφαρμογή της διαγνωστικής αυτής μεθόδου να είναι ακόμα πολύ μακριά, αλλά αποτελεί σίγουρα ένα βήμα πιο κοντά για τον καθορισμό της λειτουργικότητας των αντικαρκινικών φαρμάκων. Σήμερα αυτό απαιτεί εβδομάδες ή και μήνες. Αν όμως καταστεί άμεσα εντοπίσιμη η αλλαγή στους ιστούς, τότε οι επιστήμονες θα μπορούν να αποφασίσουν αν το αντικαρκινικό φάρμακο είναι λειτουργικό ή όχι. Αν δεν είναι, μπορούν να προχωρήσουν στην άμεση αλλαγή του θεραπευτικού σχήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου