Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή παρέχει ουσιαστική προστασία έναντι του διαβήτη Τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Περιοδικού του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου (bmj.com).
Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, δημητριακά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και ψάρια και όχι τόσο πολύ σε κρεατικά, γαλακτοκομικά και αλκοολούχα προϊόντα.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, μια τέτοια δίαιτα μπορεί να διαδραματίσει προστατευτικό ρόλο, όσον αφορά σε καρδιαγγειακές ασθένειες, ωστόσο λίγα είναι γνωστά για την επίδρασή της στα επίπεδα κινδύνου εμφάνισης διαβήτη σε υγιείς πληθυσμούς.Σε ανασκοπική μελέτη συγκεκριμένου πληθυσμιακού δείγματος, υπό τον τίτλο SUN, συμμετείχαν 13.000 απόφοιτοι του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, της Ισπανίας, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό διαβήτη και των οποίων η επιλογή έλαβε χώρα μεταξύ του Δεκεμβρίου του 1999 και του Νοεμβρίου του 2007. Οι διατροφικές συνήθειες, καθώς και η πορεία της υγείας των συμμετεχόντων παρακολουθούνταν συστηματικά.
Οι συμμετέχοντες, αρχικά συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τη συχνότητα κατανάλωσης 136 συγκεκριμένων τροφών στη διατροφή τους, προκειμένου να μελετηθεί το σύνολο αυτής. Το ερωτηματολόγιο περιείχε, επίσης, ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση λιπών και ελαίων, τις μεθόδους μαγειρικής των τροφών, καθώς και την κατανάλωση διατροφικών συμπληρωμάτων.
Κάθε δύο έτη, οι συμμετέχοντες καλούνταν να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια για την παρακολούθηση της πορείας της διατροφής τους, για τον τρόπο ζωής τους, τους παράγοντες κινδύνου και τις ιατρικές καταστάσεις που εμφάνιζαν. Τα νέα περιστατικά εμφάνισης διαβήτη επιβεβαιώνονταν μέσω ιατρικών αναφορών.Κατά τη διάρκεια της περιόδου ιατρικής παρακολούθησης (μέση χρονική περίοδος 4,4 ετών), οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ναβάρα ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν πιστά τη μεσογειακή διατροφή παρουσίαζαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Η σε μεγάλο βαθμό τήρηση της διατροφής αυτής επέφερε μείωση του σχετικού κινδύνου (relative risk) εμφάνισης διαβήτη σε ποσοστό 83%. Παραδόξως, οι συμμετέχοντες οι οποίοι ακολούθησαν πιστά τη μεσογειακή διατροφή, παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη επικράτηση παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη, όπως μεγαλύτερη ηλικία, οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και μεγαλύτερα ποσοστά πρώην καπνιστών στις τάξεις τους. Επομένως, η συγκεκριμένη ομάδα του δείγματος αναμένονταν να παρουσιάσει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποδείχτηκε.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι συγγραφείς, παρουσίασαν μικρότερα επίπεδα κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να μπορεί να αποδοθεί σε παροχή ουσιώδους προστασίας από τη διατροφή τους. Τα κύρια προστατευτικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης διατροφής περιλαμβάνουν την υψηλή κατανάλωση ινών και λιπών των λαχανικών, χαμηλή λήψη λιπωδών οξέων και μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Επιπροσθέτως, ένα στοιχείο κλειδί της συγκεκριμένης διατροφής είναι η αφθονία παρθένων ελαίων για τη μαγειρική, το τηγάνισμα, την παρασκευή του ψωμιού και των σαλατών.Οι συγγραφείς ολοκληρώνουν το άρθρο τους, ζητώντας τη διεξαγωγή περαιτέρω μελετών, καθώς και κλινικών δοκιμών, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα έως τώρα ευρήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου