Η σιλδεναφίλη (Viagra) ενδέχεται να προστατεύει ασθενείς με μυική δυστροφία από καρδιακά προβλήματα

Οι ασθενείς που πάσχουν από μυική δυστροφία Duchenne αντιμετωπίζουν συχνά καρδιακή ανεπάρκεια, ωστόσο η φαρμακευτική ουσία σιλδεναφίλη ενδέχεται να βοηθά στην πρόληψη ή στην καθυστέρηση της εμφάνισης της κατάστασης αυτής, σύμφωνα με καναδική μελέτη.
Κατά τη διεξαγωγή πειραμάτων σε ποντίκια, οι ερευνητές απέδειξαν ότι η σιλδεναφίλη βελτιώνει τις καρδιακές επιδόσεις, παρεμποδίζοντας την παύση της λειτουργίας μιας ένωσης, της cGMP, η οποία είναι υπεύθυνη για την χαλάρωση των λείων μυών.
Η μυική δυστροφία Duchenne είναι μια ασθένεια η οποία προσβάλει και τους σκελετικούς, αλλά και τους καρδιακούς μυς, όπως εξηγεί η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Δηλώνει ότι υπάρχει ανάγκη για την ανάπτυξη νέων, πιο αποτελεσματικών θεραπευτικών στρατηγικών, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ασθένεια.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια για τη διεξαγωγή των πειραμάτων τους, προκειμένου να έχουν μια απομίμηση της μυικής δυστροφίας Duchenne. Ακολούθως, οι επιστήμονες χορήγησαν στα τρωκτικά δόσεις φαρμάκου σιλδεναφίνης, παρόμοιας ισχύος με εκείνες που λαμβάνουν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας.
Ανακάλυψαν ότι το φάρμακο βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία παρεμποδίζοντας την καταστροφή της cGMP.Σε επόμενο πείραμα, οι ερευνητές εισήγαγαν στην καρδιά των ποντικιών ένα γονίδιο το οποίο αυξάνει την παραγωγή της cGMP. Ως αποτέλεσμα, τα ποντίκια παρουσίασαν μια σταθερή καρδιακή λειτουργία.Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αποδεικνύουν τα οφέλη στην αντιμετώπιση της δυστροφίας της καρδιάς μέσω φαρμακολογικής προσέγγισης και πιο συγκεκριμένα με χορήγηση σιλδεναφίλης, η οποία είναι ασφαλής, καλώς ανεκτή από τον οργανισμό και διαθέσιμη για κλινική χρήση.
Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να παρέχει τη βάση για μια νέα θεραπεία. Επιπλέον, τα οφέλη από αυτή τη θεραπευτική προσέγγιση αναμένεται να επεκταθούν και εκτός της καρδιάς, στους προσβεβλημένους σκελετικούς μυς και άλλους ιστούς.Η αντιπρόεδρος του ερευνητικού τομέα του Συλλόγου Κατά της Μυικής Δυστροφίας δήλωσε ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια κοινώς αποδεκτή ή καθιερωμένη μέθοδος θεραπείας για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των καρδιακών επιπλοκών εξαιτίας παθήσεων δυστροφίας και υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω έρευνα επάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου