Εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β

Ύστερα από μία δεκαετία ερευνών, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την πρώτη σημαντική νίκη κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β. Πρόκειται για ένα νέο εμβόλιο που δοκιμάστηκε σε παιδιά με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ο συγκεκριμένος τύπος είναι από τους πλέον επικίνδυνους.
Όπως γράφουν Τα Νέα της Παρασκευής, η ανακάλυψη εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β, που πλήττει κυρίως βρέφη, παιδιά και νέους, αποτελεί κάτι σαν το ιερό δισκοπότηρο στον αγώνα κατά της νόσου.
Τα εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας τύπου C που κυκλοφόρησαν το 1999 και τα αντίστοιχα κατά του αιμόφιλου της γρίπης τύπου Β, γνωστά από το 1992, περιόρισαν σε σημαντικό βαθμό τα κρούσματα.
Το νέο εμβόλιο πέρασε με επιτυχία τη δεύτερη φάση δοκιμής του και αποδείχτηκε αποτελεσματικό σε 150 βρέφη που εμβολιάστηκαν αρχικά στον δεύτερο μήνα, στη συνέχεια στον τέταρτο, στον έκτο και τέλος στον δωδέκατο.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις σε δείγματα αίματος από τα μωρά έδειξαν πως ο οργανισμός τους είχε προστατευτεί κατά τριών αντιπροσωπευτικών στελεχών της μηνιγγίτιδας τύπου Β.
Το εμβόλιο δοκιμάστηκε από την ομάδα της ανεξάρτητης ερευνήτριας Ελίζαμπεθ Μίλερ, επικεφαλής στο βρετανικό Κέντρο Λοιμώξεων της Υπηρεσίας Προστασίας της Υγείας.
Έως 80.000 κρούσματα μηνιγγίτιδας τύπου Β καταγράφονται διεθνώς κάθε χρόνο. Από αυτά το 10% καταλήγει στον θάνατο.
Εμβόλια για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β παρασκευάστηκαν και χρησιμοποιούνται στη Κούβα και στη Νέα Ζηλανδία, αλλά είναι αποτελεσματικά μόνο κατά των στελεχών που εμφανίζονται στις δύο χώρες. Το νέο εμβόλιο περιέχει πολλά αντιγόνα που επιτίθενται σε διαφορετικά στελέχη, και δημιουργήθηκαν ύστερα από μελέτη 85 στελεχών του τύπου Β της νόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου