Διατροφικό σχήμα για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων

Τα αποτελέσματα βρετανικής έρευνας δείχνουν ότι η διατροφή με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες (κετογόνος δίαιτα) μπορεί να συντελέσει σε έλεγχο των κρίσεων σε παιδιά με επίμονη επιληψία που δεν ανταποκρίνεται καλά στην φαρμακευτική αγωγή.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Neurology, η επιληψία είναι μια συχνή νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις όταν διακόπτεται η φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Η κετογόνος δίαιτα έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από τη δεκαετία του 1920 για τον έλεγχο των δύσκολων κρίσεων σε παιδιά.
Η Δρ Ελίζαμπεθ Νηλ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με τυχαία επιλογή υπέβαλαν μια ομάδα παιδιών που είχαν τουλάχιστον επτά κρίσεις την εβδομάδα παρά την αντι-επιληπτική φαρμακευτική αγωγή, σε μια βασική δίαιτα ή μια κετογόνο.
Μετά από τρεις μήνες, τα παιδιά που έκανα κετογόνο διατροφή είχαν πάνω από το ένα τρίτο λιγότερες κρίσεις, ενώ η συχνότητα των κρίσεων αυξήθηκε στα παιδιά που έκανα την βασική διατροφή.

Πάνω από 50% μείωση της συχνότητας των κρίσεων σημειώθηκε στο 38% των παιδιών που έκαναν κετογόνο δίαιτα συγκριτικά με μόλις το 6% των παιδιών της βασικής διατροφής.
Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η κετογόνος δίαιτα είναι ασφαλής και αποτελεσματική στα παιδιά με φαρμακο-ανθεκτική επιληψία.
Οι συχνότερες παρενέργειες της κετογόνου δίαιτας είναι η δυσκοιλιότητα, ο εμετός, η έλλειψη ενέργειας και η πείνα.

Ο Δρ Μαξ Γουιζνιτζερ από το Νοσοκομείο Βρεφών και Παίδων του Κλίβελαντ σημειώνει ότι αρκετά ερωτήματα αναπάντητα ως προς την κετογόνο δίαιτα στην παιδική επιληψία. Μεταξύ αυτών είναι τα μακροχρόνια αποτελέσματα, ο εντοπισμός των επιληπτικών που θα ωφεληθούν από την πρώιμη έναρξη της διατροφής αυτής και τον μηχανισμό δια του οποίου η διατροφή παράγει τα αντι-επιληπτικά οφέλη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου