«Ριψοκίνδυνη» η χορήγηση β-αναστολέων πριν το χειρουργείο

Η χορήγηση β-αναστολέων για την προστασία της καρδιάς πριν από τις χειρουργικές επεμβάσεις ενέχει κινδύνους και πρέπει να αποφεύγεται, καταλήγει μελέτη σε 8.000 ασθενείς.
Η καναδική μελέτη, που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Lancet, έδειξε ότι η χορήγηση β-αναστολέων (γνωστών και ως βήτα μπλόκερς) πριν από μια χειρουργική επέμβαση ανεβάζει κατά το ένα τρίτο τον κίδυνο θανάτου για τον επόμενο μήνα και διπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Οι γιατροί πίστευαν έως σήμερα ότι οι β-αναστολείς προστατεύουν την καρδιά από το στρες του χειρουργείου σε ασθενείς που εμφανίζουν στένωση των αγγείων ή έχουν παράγοντες κινδύνου.
Οι β-αναστολείς εμποδίζουν τη δράση των κατεχολαμινών, ορμονών του στρες που ανεβάζουν την πίεση και την καρδιακή συχνότητα. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνταν παλαιότερα ως αντιυπερτασικά, αργότερα όμως αντικαταστάθηκαν από άλλες κατηγορίες φαρμάκων και σήμερα χορηγούνται κυρίως για την αντιμετώπιση των αρρυθμιών και για την προστασία της καρδιάς έπειτα από έμφραγμα.

Όπως αναφέρει το BBC, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά εξέτασαν στοιχεία για 8.000 ασθενείς σε 23 χώρες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε σοβαρές, μη καρδιολογικές επεμβάσεις και είχαν στένωση ή παράγοντες κινδύνου για στένωση. Οι μισοί έλαβαν τον β-αναστολέα μετοπρολόλη λίγες ώρες πριν το χειρουργίο και για τον επόμενο μήνα, ενώ στους υπόλοιπους δόθηκε ψευδοφάρμακο.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι β-αναστολείς θα μπορούσαν πράγματι να προλάβουν 15 εμφράγματα ανά 1.000 ασθενείς.

Ωστόσο τα οφέλη αυτά είναι πολύ μικρότερα από τον κίνδυνο, δεδομένου ότι ανά 1.000 ασθενείς τα φάρμακα θα προκαλούσαν οκτώ επιπλέον θανάτους και πέντε επιπλέον εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ το 53% των ασθενών θα είχαν υπερβολικά χαμηλή πίεση και το 42% βραδυκαρδία.
Ανεξάρτητος Βρετανός ειδικός δήλωσε πάντως στο BBC ότι τα άτομα που ακολουθούν ούτως ή άλλως θεραπεία με β-αναστολείς δεν θα αντιμετώπισαν επιπλέον κίνδυνο από τυχόν επεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου