Η ανεργία χτυπά και τους γιατρούς

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ 4 ΑΝΕΡΓΟΣ Ή ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ

Η ανεργία χτυπά και τους γιατρούς


Υποψήφιοι άνεργοι είναι περισσότεροι από 1.500 νέοι γιατροί κάθε χρόνο, καθώς η ανεργία και η υποαπασχόληση στον ιατρικό κόσμο υπερβαίνει το 25%, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ειδικευόμενοι γιατροί.


«Για προστασία επιχειρηματικών συμφερόντων, σε βάρος της επαγγελματικής και επιστημονικής αξιοπρέπειας των Ελλήνων γιατρών», έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημερίδας της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (ΕΕΛΙΑ), όπου ασκήθηκε κριτική στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Οι ολιγοπωλιακές αλυσίδες στον ιδιωτικό τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκμεταλλεύονται για πενταροδεκάρες τις άδειες των γιατρών, με αποτέλεσμα το 60% και 70% των εξετάσεων να γίνονται μέσω αδιαφάνειας και διαπλοκής. Οι γιατροί μη έχοντας στον ήλιο μοίρα κατευθύνονται στις μεγάλες αλυσίδες και αναγκάζονται να υποκύπτουν σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς προκειμένου να επιβιώσουν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ρηγάκης.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΛΙΑ, Γιώργος Πατούλης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η τρίτη εκδοχή του νομοσχεδίου περιλαμβάνει αρκετές αλλαγές, οι οποίες προστέθηκαν έπειτα από παρεμβάσεις των ιατρικών φορέων. Αφήνει, όμως, εύστοχα και μία "κερκόπορτα", σύμφωνα με την οποία μπορεί με μία απλή υπουργική απόφαση να αντιστραφούν όλα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΛΙΑ, Γιάννη Δατσέρη, το σχέδιο νόμου εξυπηρετεί μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα του χώρου της Υγείας, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, έχει δρομολογηθεί η αύξηση των τιμών των παρακλινικών εξετάσεων, η αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τους ιατρικούς συλλόγους, η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μεταξύ Ασφαλιστικών Ταμείων και Ιατρικών Συλλόγων και μία σειρά ακόμα σημαντικών ζητημάτων.

Από την πλευρά του ο κ. Δατσέρης υπογράμμισε ότι οι αμοιβές των ιατρικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων βρίσκονται καθηλωμένες στα επίπεδα του 1991!

Οπως ανέφερε ενδεικτικά, οι σημερινές τιμές παρακλινικών εξετάσεων είναι στο 1,76 ευρώ για τη γενική ούρων, στα 2,88 ευρώ για τη γενική αίματος, στα 2,26 ευρώ για τη μέτρηση σακχάρου, στο 1,76 ευρώ για ακτινογραφία άκρας χειρός και στα 4,05 ευρώ για την ακτινογραφία θώρακος!



ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ



Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/05/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου