Νεα εγκυκλιος για τη προσμετρηση του αγροτικου και τη μειωση της θητειας ειδικοτητας

Επειδη μεγαλη συγχηση υπηρξε τον τελευταιο καιρο ειδικα στα νοσοκομεια της περιφερειας σχετικα με το πως και απο που αφαιρουνται οι 3 επιπλεον μηνες του αγροτικου για οσους ειχαν κανει αγροτικο 12 μηνων και 3 μηνες προεκπαιδευση στα νοσοκομεια (συνολο 15 μηνες), επισυναπτουμε την τελευταια εγκυκλιο του υπουργειο υγειας που εφτασε μολις προχθες στα νοσοκομεια και η οποια ειναι πλεον σαφεστατη (επιτελους) για τον τροπο και τις ειδικοτητες που μειωνεται η θητεια..

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ν.Π.
ΤΜΗΜΑ Δ'

Ταχ. Δ/νση : Αριστοτέλους 17
Ταχ. Κώδικας: 101 87
Πληροφορίες:
Τηλέφωνο : 5232,821/115, 116


Αθήνα,
15 - 4 - 2008
Αρ.Πρωτ.Υ10δ/45543
Σχ:19308,23482,44531>23755, 19308,25244,27731,27117, 23774,32784,37092,38933, 37594,42058,41475,45365, 29452,25091,27389,41012



ΠΡΟΣ:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

ΘΕΜΑ: Παροχή διευκρινήσεων.
Σχετ: 1. Οι παρ. 3Β και Γ του άρθρου 21 του Ν.3580/07 (ΦΕΚ 134/Α707)
2. Το άρθρο 8 του Ν.3627/07 (ΦΕΚ 292/Α707)
3. Η με αρ.Υ10δ/οικ.7745/16-1-08 εγκύκλιος.


Σε συνέχεια της σχετικής (3 ) και μετά από ερωτήματα που διατυπώθηκαν για την σωστή εφαρμογή των σχετικών (1) και (2) διευκρινίζουμε τα παρακάτω:


1. Από την έναρξη ισχύος του σχετικού (1) σε όλους τους γιατρούς που εκπλήρωσαν ή θα εκπληρώσουν την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου, αναγνωρίζονται και προσμετρώνται ως χρόνος ειδίκευσης δύο τρίμηνα ως εξής:

α) Ένα τρίμηνο που οι γιατροί τοποθετήθηκαν ή θα τοποθετηθούν στα νοσοκομεία, πριν την υπηρεσία υπαίθρου (δωδεκάμηνη ή εννιάμηνη) και

β) Ένα τρίμηνο Παθολογίας ή Χειρουργικής για τους γιατρούς που εκπλήρωσαν ή θα εκπληρώσουν αυτήν.

2.Οι γιατροί τοποθετούνται για ειδίκευση στα νοσοκομεία, για την απόκτηση μιας κύριας ειδικότητας και για όσο χρόνο απαιτείται για την απόκτηση της ειδικότητας (άρθ. 1,2 του Ν.123/75), όπως αυτός προκύπτει από τα σχετικά Π.Δ/τα και τους Νόμους.
Με την διάταξη της παρ.3Γ, άρθ.21, του Ν.3580/07, αναγνωρίζονται τρεις μήνες ειδικότητας Παθολογίας ή Χειρουργικής για τους γιατρούς που έχουν ή θα εκπληρώσουν την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου και επέλεξαν να αποκτήσουν τίτλο ειδικότητας που περιλαμβάνει άσκηση στην ειδικότητα της Παθολογίας ή Χειρουργικής - π.χ. Παθολογία, Χειρουργική, Ιατρική Βιοπαθολογία, Γενική Ιατρική, Ψυχιατρική, Καρδιολογία-, μειώνοντας έτσι το συνολικό χρόνο άσκησης στις ειδικότητες αυτές κατά έξι μήνες (συνυπολογιζομένου του τρίμηνου προεκπαίδευσης της υποχρέωσης υπηρεσίας υπαίθρου).

3. Οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις που οι γιατροί έχουν συνάψει με τα νοσοκομεία, όπως προαναφέραμε, είναι ίσες με το χρόνο που απαιτείται για την απόκτηση της ειδικότητας τους. Εφ' όσον ο χρόνος που απαιτείται για την απόκτηση της ειδικότητας, για τους γιατρούς που έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου, μειώθηκε, υποχρεούνται, όπως άλλωστε ορίζεται και στην Απόφαση τοποθέτησης-πρόσληψής τους, να προσκομίσουν το σχετικό πιστοποιητικό -εν προκειμένω τη βεβαίωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου- ώστε το τρίμηνο να προσμετρηθεί και αφαιρεθεί από το συμβατικό χρόνο ειδίκευσης τους.

4. ΣΤΟ ερώτημα που υποβάλλεται στην υπηρεσία για τους γιατρούς που επιθυμούν, μετά την προσμέτρηση του τριμήνου, να αποχωρήσουν άμεσα και δεν έχουν εξαντλήσει τις κανονικές άδειες που δικαιούνται, σας παραπέμπουμε στην με αρ. οικ. 3392/1-3-05 εγκύκλιο του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοιν. Προστασίας, σχετικά με το Ν.3302/04 «Ρύθμιση ετήσιας άδειας εργαζομένων και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με την οποία «σε περίπτωση λύσης της σχέσης εργασίας μισθωτού με οποιονδήποτε τρόπο, πριν λάβει την κανονική άδεια που του οφείλεται, ο μισθωτός δικαιούται τις αποδοχές που θα έπαιρνε αν του είχε χορηγηθεί άδεια.
Ως εκ τούτου και εφ' όσον κατά το χρονικό σημείο της λύσεως της σχέσης εργασίας δεν έχει εξαντληθεί το δικαίωμα της άδειας, ο μισθωτός θα λάβει αποδοχές αδείας και επιδόματος αδείας, που αντιπροσωπεύουν αυτές που θα εδικαΐούτο ο μισθωτός εάν ελάμβανε την άδεια του κατά το χρονικό διάστημα της λύσης της σχέσης εργασίας.»

Όσον αφορά τους γιατρούς που λήγει η σύμβαση τους και παραμείνουν στα νοσοκομεία μέχρι την κάλυψη της θέσης τους από τον επόμενο στη σειρά προτεραιότητας γιατρό (παρ.4,άρθ.21,Ν.3580/07), παρέχεται η δυνατότητα, εάν, μετά την προσμέτρηση του τριμήνου, έχει λήξει ο χρόνος ειδίκευσης τους και τους υπολείπεται χρόνος κανονικής άδειας, να τον λάβουν κατά τη διάρκεια της παράτασης.

5. Όπως γνωρίζετε τα χρονικά διαστήματα απουσίας των γιατρών λόγω απεργιών, ασθενείας, κύησης-λοχείας, μειωμένου ωραρίου κ.λ.π-, πλην της κανονικής αδείας και της παρακολούθησης επιστημονικών συνεδρίων, δεν προσμετρούνται στο χρόνο ειδίκευσης τους και πρέπει να συμπληρώνονται με ισόχρονη παράταση της σύμβασης εργασίας τους για την ολοκλήρωση της ειδίκευσης τους. Ως εκ τούτου το τρίμηνο θα αφαιρεθεί μετά τον υπολογισμό και την προσμέτρηση του χρόνου των,αδειών στον αρχ[κό συμβατικό χρόνο των γιατρών.

6.Στους γιατρούς που ασκούνται για την απόκτηση των τίτλων Παθολογίας και Χειρουργικής το τρίμηνο θα αφαιρεθεί μόνο από το χρόνο άσκησης τους στην Παθολογία και Χειρουργική και όχι από τα υποχρεωτικά τρίμηνα ή κατ' επιλογή εξάμηνα των ειδικοτήτων αυτών.

7.Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Π.Δ/τος 84/86 η ειδίκευση των ιατρών, πραγματοποιείται κατά πλήρη απασχόληση σε καθοριζόμενους από το Υπουργείο Υγείας φορείς ....προϋποθέτει δε τη συμμετοχή του ιατρού στο σύνολο των ιατρικών δραστηριοτήτων του τμήματος όπου πραγματοποιείται η εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων και των εφημερίων.
Επομένως το άρθρο 8 του Ν.3627/07 έχει εφαρμογή μόνο στους γιατρούς που κατά τη διάρκεια εκπλήρωσης της υποχρέωσης υπηρεσίας υπαίθρου έχουν αποσπασθεί ή θα εγκριθούν από το Υπουργείο μας, ολικές αποσπάσεις τους από τα Περιφερειακά Ιατρεία ή Κ.έντρα Υγείας σε νοσοκομεία και εφόσον το τμήμα του νοσοκομείου, στο οποίο αποσπάσθηκαν ή θα αποσπασθούν, είναι αναγνωρισμένο να χορηγεί άσκηση στην ειδικότητα.
Υπενθυμίζουμε ότι στα πιστοποιητικά, πρέπει απαραιτήτως να αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της απόφασης με την οποία αποσπάστηκε ο ιατρός. Ευνόητο είναι ότι τα τμήματα των νοσοκομείων που δεν είναι αναγνωρισμένα να χορηγούν χρόνο άσκησης για ειδίκευση, δε δύνανται να εκδίδουν πιστοποιητικά ευδόκιμης άσκησης των ιατρών.

Ε. Υ.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου