Σε παραγωγή περισσοτέρων λιποκυττάρων οδηγεί η κοιλιακή παχυσαρκία

Το λίπος που ορισμένα άτομα συσσωρεύουν πέριξ της μέσης τους μπορεί να τα κάνει ακόμα παχύτερα, σύμφωνα με καναδική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Federation of American Societies of Experimental Biology.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο και του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας «Lawson» διαπίστωσαν ότι ο κοιλιακός λιπώδης ιστός παράγει την ορμόνη NPY, η οποία επίσης προάγει την ανάπτυξη κυττάρων που μετατρέπονται σε λίπος.

Είναι ήδη γνωστό ότι τα αυξημένα επίπεδα της NPY στον εγκέφαλο παράγουν διαρκές συναίσθημα πείνας.

Οι ερευνητές διενήργησαν τεστ σε αρουραίους που είχαν κοιλιακό λίπος όσο ο εγκέφαλος παράγει το νευροπεπτίδιο Υ. Παρατήρησαν λοιπόν ότι το NPY στους κοιλιακούς ιστούς αυξάνει τον αριθμό των λιποκυττάρων διεγείροντας την αντιγραφή των πρόδρομων λιποκυττάρων, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε λιποκύτταρα.

Αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο όπου το παραγόμενο από τον εγκέφαλο NPY προκαλεί περισσότερη κατανάλωση τροφής και επομένως περισσότερη αύξηση σωματικού βάρους πέριξ της μέσης και στη συνέχεια το συγκεκριμένο λίπος παράγει περισσότερη ορμόνη NPY που συντελεί σε ακόμα περισσότερα λιποκύτταρα.

Οι ερευνητές θα μελετήσουν αν το NPY που παράγεται στην κοιλιακή χώρα απελευθερώνεται στον κυκλοφορικό σύστημα του ατόμου και επομένως επηρεάζει τα μηνύματα πείνας προς τον εγκέφαλο.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, ίσως είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ένα αιματολογικό τεστ για την ανίχνευση των υψηλών επίπεδων του NPY.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου