Η ηπατίτιδα Β σχετίζεται με τον εξωηπατικό καρκίνο του χοληφόρου πόρου

Τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV) και αυξημένου κινδύνου εξωηπατικού καρκίνου του χοληφόρου πόρου.

Ο εξωηπατικός χοληφόρος πόρος συλλέγει χολή από το ήπαρ αλλά είναι τοποθετημένος εκτός του ήπατος. Ενώνεται με έναν πόρο από την χοληδόχο κύστη για να σχηματίσουν ένα κοινό χοληφόρο πόρο, που μεταφέρει χολή στο λεπτό έντερο. Ο καρκίνος του εξωηπατικού χοληφόρου πόρου είναι ασυνήθιστος και πολύ δύσκολος στην αντιμετώπιση.

Σε πληθυσμιακή έρευνα που έγινε στην Σανγκάη από την Δρ Ανν Χσινγκ και τους συνεργάτες της στο Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο του Μέριλαντ μελετήθηκε η συχνότητα του HBV και της λοίμωξης από ηπατίτιδα C σε 417 ασθενείς με καρκίνους του χοληφόρου, 517 με χολόλιθους και 762 τυχαία επιλεγμένα υγιή άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Μεταξύ της ομάδας ελέγχου, HBV λοίμωξη εντοπίστηκε στο 7,3%. Οι ασθενείς με εξωηπατικό καρκίνο του χοληφόρου πόρου ήταν πιθανότερο να είναι θετικοί στον HBV (14,2%). Αυτό συντελούσε σε 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εξωηπατικού καρκίνου του χοληφόρου πόρου.
Δεν καταγράφηκε σημαντικός συσχετισμός μεταξύ HBV και καρκίνου της χοληδόχου κύστης, χολόλιθων και λίθων του χοληφόρου πόρου.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν χαμηλή συχνότητα της λοίμωξης από HCV στον συγκεκριμένο πληθυσμό (2%), γεγονός που περιορίζει την ικανότητα υπολογισμού της σχέσης μεταξύ της συγκεκριμένης λοίμωξης και της χοληφόρου νόσου.
Ο HBV προκαλεί ηπατικό καρκίνο κυρίως προκαλώντας χρόνια φλεγμονή και ιστολογική αποδόμηση με την αναγέννηση των ηπατικών κυττάρων. Όμοια διαδικασία εμπλέκεται και στον καρκίνο του χοληφόρου πόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου