Δυσοίωνο σημάδι η στηθάγχη στους μεσήλικες

Σε μακροπρόθεσμη έρευνα παρακολούθησης, τα συμπτώματα στηθάγχης σε άνδρες και γυναίκες 40 ετών, όπως αναφέρεται σε μια σύντομη εκδοχή του ερωτηματολογίου για την στηθάγχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν παράγοντας μείζονος κινδύνου πρόωρου θανάτου λόγω στεφανιαίας νόσου.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Heart, οι ερευνητές του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στο Όσλο εξηγούν ότι η έρευνα επιβεβαιώνει παλαιότερη έρευνα που είχε δείξει ότι στηθάγχη δεν είναι ένα καλοήθες εύρημα και απαιτεί διερεύνηση και στα δύο φύλα.
Η σύντομη εκδοχή του ερωτηματολογίου περιλαμβάνει τρεις ερωτήσεις: «Αισθάνεστε πόνο ή δυσφορία στο στήθος όταν ανεβαίνετε σκάλες, ανηφόρες ή βιάζεστε;», «Αν αισθανθείτε πόνο ή δυσφορία στο στήθος όταν περπατάτε, συνήθως σταματάτε, επιβραδύνετε ή συνεχίζετε με τον ίδιο ρυθμό;», «Αν σταματήσετε ή επιβραδύνετε ο πόνος εξαφανίζεται μετά από λιγότερο από δέκα λεπτά ή μετά από δέκα και περισσότερα λεπτά;».

Τα κριτήρια για το τεστ στηθάγχης ήταν οι απαντήσεις «ναι» στο πρώτο ερώτημα, «σταματώ ή επιβραδύνω» στο δεύτερο ερώτημα και «λιγότερα από δέκα λεπτά» στο τρίτο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, 16.616 άνδρες και 16.265 γυναίκες, ηλικίας 40-49 ετών χωρίς στεφανιαία νόσο απάντησαν στο ερωτηματολόγιο μεταξύ 1974-78. Πέντε χρόνια μετά, μεταξύ 1977 και 1983, 15.318 άνδρες και 15.301 γυναίκες το συμπλήρωσαν και πάλι.
Μέχρι το 2000, 1.316 άνδρες (7,9%) και 310 γυναίκες (1,9%) είχαν αποβιώσει από στεφανιαία νόσο, περιλαμβανομένου του 16% των ανδρών και του 4% των γυναικών που είχαν απαντήσει στο ερωτηματολόγιο της περίοδο 1974-78. Η προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου για θάνατο από στεφανιαία νόσο με στηθάγχη ήταν 1,50 για τους άνδρες και 1,98 για τις γυναίκες.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η σχετική περίσσεια άγχους που απονέμεται στη στηθάγχη είναι όμοια με αυτή που σχετίζεται με τις αυξήσεις στην ολική χοληστερόλη κατά 0,8 mmol/L στους άνδρες και 2,5 mmol/L στις γυναίκες ή με αυξήσεις στην συστολική πίεση κατά 21 mm Hg στους άνδρες και 21 mm Hg στις γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου