Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού

Τα τρανς λιπαρά που αποσύρονται σταδιακά από τα τρόφιμα επειδή προκαλούν απόφραξη των αρτηριών, αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Η Δρ Βερονίκη Σατζες από το Εθνικό Επιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο της Γαλλίας του Πανεπιστημίου του Παρισιού και οι συνεργάτες της μελέτησαν γυναίκες που είχαν πάρει μέρος σε μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα για τον καρκίνο. Μελέτησαν δείγματα αίματος που είχαν συλλεχθεί την περίοδο 1995-1998 από 25.000 γυναίκες που είχαν αναφέρει εθελοντικά τις διατροφικές συνήθειες τους και τον τρόπο ζωή τους και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για χρόνια προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχαν εκδηλώσει καρκίνο.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 363 γυναίκες που εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού και συνέκριναν τα επίπεδα των λιπαρών οξέων στο αίματος με αυτά των γυναικών χωρίς καρκίνο.
Όσο υψηλότερα τα επίπεδα των λιπαρών οξέων τόσο πιθανότερο ήταν η γυναίκα να έχει καρκίνο. Οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες νόσησης.
Οι παχύσαρκες γυναίκες είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, μεταξύ άλλων καρκίνων, και οι δίαιτες με πολλά λιπαρά σχετίζονται επίσης με τον καρκίνο του μαστού.
Τα τρανς λιπαρά εμπεριέχονται στα μαγειρεμένα λίπη, τα γλυκά, τα σνακς και μια ποικιλία άλλων προμαγειρεμένων τροφίμων.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα εμπεριέχονται στα λιπαρά ψάρια όπως το σολομός, στα καρύδια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου