Την εγκεφαλική επίδραση της κοκαΐνης αποκαλύπτει βρετανική έρευνα

Απεικονίσεις εγκεφάλων αποκαλύπτουν μια πιθανή βιολογική βάση της εξάρτησης από την κοκαΐνη, η οποία μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει γιατί ορισμένα άτομα εκδηλώνουν πλήρη εξάρτηση, ενώ άλλοι περιορίζονται στην περιστασιακή χρήση της ουσίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Βασικής Ακαδημίας από ερευνητές του Κολεγίου Τρινιτι του Δουβλίνου, οι εγκεφαλικές απεικονίσεις δείχνουν ότι η κοκαΐνη τροποποιεί τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την συμπεριφορά και την σωστή λήψη αποφάσεων. Πρακτικά, η ουσία ανακατεύεται με αυτό που ονομάζουμε στην καθομιλουμένη δύναμη της θέλησης, όπου μερικοί είναι περισσότερο ευάλωτοι από κάποιους άλλους.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ Χαγκ Γκαραβαν έκαναν εγκεφαλικές απεικονίσεις χρηστών κοκαΐνης ενώ αυτοί έπρεπε να φέρουν εις πέρας διάφορα καθήκοντα με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η κοκαΐνη αύξανε την δραστηριότητα σε περιοχές του προμετωπιαίου φλοιού. Οι απεικονίσεις έδειξαν επίσης διαφορές στην εγκεφαλική δομή των χρηστών. Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο οι διαφορές προϋπήρχαν της χρήσης κοκαΐνης ή είναι αποτέλεσμα της χρήσης.

Αλλά τα ευρήματα αυξάνουν την πιθανότητα οι διαφορές στην εγκεφαλική δομή να καθιστούν ορισμένα άτομα πιο ευάλωτα στις επιδράσεις της ουσίας.
Ο Δρ Γκαραβαν εξηγεί ότι οι παλαιότερες έρευνες επικεντρώνονταν στις συναισθηματικές πλευρές των εξαρτήσεων, όπως η αναζήτηση ευχαρίστησης, η ακατάσχετη επιθυμία για την ουσία και η απόσυρση.
Στην παρούσα έρευνα όμως διαπιστώνεται ότι δεν πρόκειται απλά για τα συγκεκριμένα συναισθήματα που επηρεάζονται από την κοκαΐνη, αλλά ο τρόπος που ο εγκέφαλος τα αντιμετωπίζει, τα κρατά υπό έλεγχο ελέγχοντας τις δράσεις του χρήστη.

Η μελέτη συντελεί στην μετατόπιση της επιστημονικής θεώρησης της εξάρτησης ως απλά μιας ηθικής αδυναμίας και επιτρέπει στους ερευνητές να την δουν ως μια ιατρική πάθηση. Η κατανόηση του ρόλου που παίζει ο ανθρώπινος εγκέφαλος στην εξάρτηση μπορεί να έχει σημαντικούς υπαινιγμούς στην μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της εξάρτησης και στον σχεδιασμό θεραπειών παρέμβασης.

Το σημαντικότερο είναι ότι μπορεί να δώσει αφορμή για ανάπτυξη νέων φαρμάκων για βασικές εγκεφαλικές διεργασίες, καθώς τα υπάρχοντα φαρμακευτικά προϊόντα για την καταπολέμηση της εξάρτησης από την κοκαΐνη δεν είναι αποδοτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου