«Καμπανάκι» από Ε.Ε. για το ωράριο των γιατρών

Στο στόχαστρο της Κομισιόν έχει μπει η χώρα μας για το ζήτημα του νέου μειωμένου ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών που θα έπρεπε βάσει νόμου να έχει εφαρμοστεί από το 2007 αλλά η εφαρμογή του πήρε και νέα παράταση για την επόμενη χρονιά. Δεν αποκλείεται μάλιστα και η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.


Στο μεταξύ, οι γιατροί στην Κρήτη, στη Χαλκιδική, στη Ρόδο, το Κιλκίς και άλλες περιοχές πραγματοποιούν από χθες επίσχεση εργασίας, αφού δεν έχουν πληρωθεί ούτε για τις εφημερίες του περασμένου Δεκεμβρίου.


«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προβεί σε οποιαδήποτε μέτρα κρίνει αναγκαία και ενδεδειγμένα, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών παράβασης, όπου διαπιστώνονται στοιχεία μη συμμόρφωσης προς την κοινοτική νομοθεσία», ανέφερε πριν από μερικές μέρες ο επίτροπος για την Απασχόληση Vladimir Spidla, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη.


Εκτός του ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής της χώρας μας στο Δικαστήριο, ο Τσέχος επίτροπος τονίζει ότι «μεμονωμένοι πολίτες δικαιούνται να διεκδικήσουν άμεσα τα δικαιώματά τους βάσει της Οδηγίας, μέσω των αρμόδιων εθνικών δικαστηρίων κάθε βαθμίδας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν οι γιατροί προσφύγουν στα δικαστήρια θα δικαιωθούν! Πάντως το υπουργείο Υγείας κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή τροπολογία η οποία παρατείνει την εφαρμογή του νέου ωραρίου μέχρι τον Ιούνιο και δίνει τη δυνατότητα παράτασης 6 επιπλέον μηνών, δηλαδή ως το τέλος του χρόνου. Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του… υπουργείου Ναυτιλίας ενώ νομικοί στους οποίους απευθύνθηκαν νοσοκομειακοί γιατροί την έκριναν αντισυνταγματική.


Οπως και να ’χει, η τροπολογία από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα: Το Ελεγκτικό Συνέδριο -που θα αρχίσει από τις επόμενες μέρες να εξετάζει τα αιτήματα έγκρισης κονδυλίων για τις εφημερίες του Ιανουαρίου- μπορεί να «κόψει» τις πληρωμές των γιατρών για κάθε ώρα εργασίας πέραν του νέου ωραρίου. Αν συμβεί αυτό, οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Οσο για τα κονδύλια που προβλέπει ο φετινός Προϋπολογισμός, αυτά «μοιράστηκαν» την περασμένη εβδομάδα κατά το μεγαλύτερο μέρος τους. Τα σχετικά ποσά είναι κατά 2,5% αυξημένα σε σχέση με το 2007 και σύμφωνα με τους γιατρούς δεν επαρκούν ούτε για τις εφημερίες που κάνουν ήδη οι υπηρετούντες στο ΕΣΥ γιατροί ούτε βέβαια για εκείνες που θα κάνουν οι νεοπροσληφθέντες γιατροί – το υπουργείο έχει εξαγγείλει την πρόσληψη 2.000 γιατρών για φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου