Λαχανικά και αλκοόλ συντελούν στην πρόληψη της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη

Οι άνδρες που θέλουν να αποφύγουν την εκδήλωση καλοήθους άλλα ενοχλητικής υπερπλασίας του προστάτη, η οποία τυπικά συνοδεύει την πάροδο της ηλικίας, θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση λιπαρών και κόκκινου κρέατος, να τρώνε περισσότερα λαχανικά και να πίνουν μερικά ποτά την ημέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Ερευνητές του Αντικαρκινικού Ερευνητικού Κέντρου Fred Hutchinson στο Σιάτλ με επικεφαλής τον Δρ Αλαν Κρισταλ εξηγούν ότι περίπου το 50% των ανδρών έχουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, η οποία προκαλεί συχνή και πολλές φορές επώδυνη διούρηση, ενώ το 80% των 70χρονων πάσχουν από την πάθηση αυτή.

Ο μόνος εδραιωμένος παράγοντας κινδύνου για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και για την οποία ο ασθενής μπορεί να κάνει κάτι είναι η παχυσαρκία, ειδικά στην κοιλιακή χώρα. Οι ερευνητές προκειμένου να διερευνήσουν περαιτέρω αν οι διατροφικές αλλαγές είναι επωφελείς έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 4.770 αρχικά ελεύθερους καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη άνδρες για επτά χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων 876 εκδήλωσαν την πάθηση.

Οι άνδρες που είχαν δύο ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη συγκριτικά με τους απέχοντες από τα οινοπνευματώδη, ενώ όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον τέσσερις μερίδες λαχανικών καθημερινά είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη συγκριτικά με αυτούς που έτρωγαν λιγότερο από μια μερίδα.

Το κόκκινο κρέας αύξανε την πιθανότητα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, αλλά μόνο σε άνδρες που το κατανάλωναν καθημερινά. Οι άνδρες που έτρωγαν τα περισσότερα λιπαρά είχαν 31% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν υπερπλασία του προστάτη, ενώ οι καταναλωτές την μεγαλύτερης ποσότητας πρωτεΐνης μείωναν τον κίνδυνο κατά 15%.

Η διαπίστωση αυτή σε καμιά περίπτωση δεν συμβαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να καταναλώνουμε αλόγιστα κρέας, αλλά να αναζητούμε άπαχες πρωτεΐνες, όπως οι φυτικές.
Η λήψη αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων δεν φάνηκε να έχει καμιά επίδραση στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.
Η διατροφή εκτός από την πρόληψη της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και της καρδιακής νόσου. Είναι σχεδόν σαν να εννοούμε ότι υπάρχει διατροφικό σχήμα που σχετίζεται γενικώς με λιγότερη γήρανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου