Με διατηρήσιμη απώλεια βάρους σχετίζεται η διατροφή με αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Οι μεσήλικες γυναίκες που κάνουν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη συγκριτικά με αυτές που ακολουθούν διατροφικό σχήμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, χάνουν βάρος σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας με επικεφαλής τον Δρ Πήτερ Κλίφτον διευκρινίζει ότι «κατά πόσο αυτό οφείλεται σε στις πρωτεΐνες αυτές καθαυτές ή στο γεγονός ότι οι γυναίκες μπορούσαν καλύτερα να περιορίσουν τις θερμίδες δεν είναι ξεκάθαρο. Πάντως, ανεξαρτήτως του επιπέδου των πρωτεϊνών στη διατροφή, ακόμα και μικρές ποσότητες απώλειας βάρους σε 12 μήνες συσχετίστηκαν με σημαντικά οφέλη ως προς τα λιπίδια του αίματος».
Συνολικά, οι γυναίκες που έχασαν βάρος είχαν 20% αύξηση της HDL («καλή») χοληστερόλης.
Οι επιστήμονες κατέγραψαν την μακροπρόθεσμη επίδραση της διατροφή με αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στην απώλεια βάρους και τη διατήρηση του βάρους σε 72 παχύσαρκες αλλά κατά τα άλλα υγιείς γυναίκες, κατά μέσο όρο 49 ετών. Οι συμμετέχουσες άρχισαν με ένα πρόγραμμα εντατικής απώλειας βάρους διάρκειας 12 εβδομάδων και συνέχισαν με όμοιο διατροφικό σχήμα για επιπλέον 52 εβδομάδες.
Τα δύο διατροφικά σχήματα είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (34% των θερμίδων από πρωτεΐνες) ή υδατάνθρακες (64%). Τα λιπαρά παρείχαν το 20% των θερμίδων και στα δύο σχήματα.
Μετά από μέτρηση των πρωτεϊνικών επιπέδων από τα διατροφικά αρχεία των συμμετεχόντων που τηρούσαν και τις 64 εβδομάδες της έρευνας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτές που κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα πρωτεϊνών ανά ημέρα κατά μέσο όρο έχασαν 6,5 κιλά. Αντίθετα, αυτές που κατανάλωναν τις λιγότερες πρωτεΐνες έχασαν κατά μέσο όρο 3,4 κιλά.
Ωστόσο η συμμόρφωση με τις δίαιτες δεν ήταν καλή με την πάροδο του χρόνου. Έτσι οι ερευνητές εξέτασαν τα διατροφικά επίπεδα των πρωτεϊνών, το βάρος και τα λιπίδια στην ομάδα συνολικά. Η πρωτεΐνη εξακολουθούσε να είναι άμεσα σχετική με την απώλεια βάρους, αλλά όχι με βελτιωμένες τιμές των λιπιδίων.
Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες φαίνεται να απονέμει οφέλη στην απώλεια βάρους, ενώ η διατηρούμενη απώλεια βάρους παρέχει οφέλη για την υγεία, ανεξάρτητα αν η διατροφή έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου