Η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος στους διαβητικούς

Η καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης που περιέχεται στον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος στα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke με επικεφαλής τον Δρ Τζέιμς Λέιν εξηγεί ότι τα χάπια καφεΐνης (με ποσότητα όση και τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα) αύξησαν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος κατά 8%.
Η μείωση της καφεΐνης από το διαιτολόγιο μπορεί να βοηθήσει στους πάσχοντες από διαβήτη να ελέγξουν καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου του αίματός τους.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος δέκα άτομα και ετέθησαν υπό αυστηρή παρακολούθηση με έναν μικροσκοπικό μετρητή γλυκόζης που εμφυτεύθηκε κάτω από το δέρμα τους.
Η συσκευή έδινε τη δυνατότητα στους ειδικούς να εντοπίζουν τα επίπεδα της καφεΐνης σε διάστημα 72 ωρών καθώς οι ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ συνέχισαν τις καθημερινές τους δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς.
Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η καφεΐνη αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ευθύνεται για τον έλεγχο της αντίδρασης στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Ωστόσο, σε υγιή άτομα η καφεΐνη δεν αποτελεί πρόβλημα. Στους διαβητικούς όμως που πήραν χάπια καφεΐνης την μια ημέρα και την άλλη εικονικό χάπι, η καφεΐνη προκάλεσε αύξηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος.
Η επίδραση ήταν ιδιαίτερα έντονη μετά τα γεύματα με μια αύξηση 9% μετά το πρωινό, 15% μετά το γεύμα και 26% μετά το δείπνο.
Ο Δρ Λέιν σκοπεύει να κάνει ακόμα μια έρευνα με μεγαλύτερο δείγμα ασθενών για να δει αν η μείωση της καφεΐνης μέσω της διατροφής μπορεί να συντελέσει σε καλύτερο έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στον οργανισμό.
Υπάρχουν πάντως δύο πιθανοί τρόποι που η καφεΐνη έχει την αυξητική επίδραση στο σάκχαρο. Ενδεχομένως να παρεμβαίνει στη διαδικασία που κινεί την γλυκόζη από το αίμα προς τους μύες και άλλα κύτταρα του οργανισμού. Ενώ μπορεί επίσης να προάγει την έκκριση αδρεναλίνης, η οποία επίσης αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου