Η υπέρταση μειώνει την αιματική ροή στον εγκέφαλο των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ


Η υπέρταση μειώνει την αιματική ροή προς τον εγκέφαλο των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ, κάνοντας τους ευάλωτους στις επιδράσεις της νόσου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Αμερικής.


Ο Δρ Κύρους Ράτζι από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ χρησιμοποίησε μαγνητική τομογραφία για να μετρήσει την αιματική ροή στον εγκέφαλο 68 ηλικιωμένων ατόμων. Διαπίστωσε ότι η εγκεφαλική αιματική ροή ήταν ουσιαστικά μειωμένη σε όλους τους ασθενείς με υπέρταση και ήταν χαμηλότατη στους πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ και υπέρταση.


Στα πλαίσια της μελέτης συγκρίθηκαν πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ με ενήλικες που είχαν φυσιολογική γνωστική λειτουργία και μια ομάδα ατόμων με ήπια γνωστική εξασθένηση, οριζόμενη ως το παροδικό στάδιο μεταξύ άνοιας και φυσιολογικού, σχετιζόμενου με την ηλικία ελλείμματος στην γλώσσα, την προσοχή και την λογική.


Οι μισοί ασθενείς σε κάθε μια εκ των τριών ομάδων είχαν υπέρταση και οι άλλοι μισοί όχι.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικό πρόγραμμα απεικόνισης για την μέτρηση της αιματικής ροής ανά λεπτό σε ένα τμήμα του εγκεφαλικού ιστού που δεν απαιτεί τη χρήση παράγοντα αντίθεσης. Οι παράγοντες αντίθεσης είναι συστατικά που παίρνει ο ασθενής είτε από το στόμα ή ενδοφλέβια για να κάνει ευκολότερη την πραγματοποίηση της MRI και της ερμηνείας των ευρημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου