Η ζάχαρη προάγει την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ σε ζωικό μοντέλο


Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να κάνει κακό στον εγκέφαλο καθώς και στην οδοντοστοιχία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πειραμάτων που έγιναν σε ποντίκια και δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Biological Chemistry.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα με επικεφαλής τον Δρ Ντονγκφενγκ Κάο τροποποίησε γενετικώς ποντίκια ώστε να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ στα οποία και χορήγησαν νερό με προσθήκη ζάχαρης και παρατήρησαν ότι είχαν μεγαλύτερη εξασθένηση των μαθησιακών ικανοτήτων και της μνήμης συγκριτικά με τρωκτικά που έπιναν σκέτο νερό.
Επιπλέον, τα πειραματόζωα που κατανάλωναν ζάχαρη είχαν μεγαλύτερου βαθμού βλάβη που έμοιαζε με την νόσο Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο τους.
Αρκετές πρόσφατες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν ο διαβήτης μπορείς να επηρεάσει την εκδήλωση της νόσου.
Για να μελετήσουν την επίδραση της διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οι επιστήμονες συνέκριναν τα ποντίκια που έπιναν ζαχαρόνερο με 10% περιεκτικότητα σε σακχαρόζη και ποντίκια που έπιναν σκέτο νερό βρύσης.
Μετά από 25 εβδομάδες, τα πειραματόζωα που έπιναν ζαχαρόνερο ζύγιζαν 17% από τα τρωκτικά της ομάδας ελέγχου. Ενώ τα πρώτα έτρωγαν λιγότερη τροφή από τα δεύτερα, η ποσότητα της σακχαρόζης που κατανάλωναν αύξανε την κατανάλωση θερμίδων κατά 15% περισσότερο. Έτσι προσελάμβαναν το 43% των συνολικών θερμίδων τους από την σακχαρόζη. Τα ποντίκια αυτά εκδήλωσαν επίσης πρώιμα σημάδια διαβήτη και είχαν περίσσιες ποσότητες λίπους στο αίμα τους.
Στα συμπεριφορικά τεστ που έγιναν, τα ποντίκια που έπιναν ζαχαρόνερο είχαν σημαντικές εξασθενήσεις στην μάθηση και τη μνήμη συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Οι εγκέφαλοί τους είχαν τριπλάσια ποσότητα της πρωτεΐνης αμυλοειδές β που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και σχεδόν δυόμισι φορές περισσότερη απολιποπρωτεΐνη Ε, μια πρωτεΐνη που στα ποντίκια προάγει τον σχηματισμό των πλακών και των πλεγμάτων στον εγκεφαλικό ιστό που χαρακτηρίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Η ποσότητα της σακχαρόζης που κατανάλωσαν τα ποντίκια ήταν ίση με την κατανάλωση πέντε κουτιών αναψυκτικών των 340 γραμμαρίων την ημέρα. Αλλά είναι πιθανόν οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να καταναλώσουν τόση σακχαρόζη για να έχουν όμοιες εγκεφαλικές αλλαγές, δεδομένου ότι τα αναψυκτικά ήταν η μόνη πηγή σακχαρόζης για τα πειραματόζωα και έχουν μεταβολικό ρυθμό επτά φορές υψηλότερο από του ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου