Τα Εμβόλια της COVID-19 Μειώνουν τον Κίνδυνο Long COVID – Νέα Δεδομένα

Σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ, ως long COVID θεωρείται η παρουσία συμπτωμάτων σε έναν ασθενή με ιστορικό COVID-19 τα οποία εμφανίζονται για πρώτη φορά ή παραμένουν τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξή του με τον ιό. Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε ασθενείς που δεν παρουσίασαν κανένα σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης. Τα συμπτώματα της long COVID παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία ενώ και η διάρκειά τους μπορεί να διαφέρει στον κάθε ασθενή.

Θέλοντας να εξερευνήσει τις επιδράσεις του εμβολιασμού στον κίνδυνο εμφάνισης long COVID, το CDC των ΗΠΑ έκανε προσφάτως μία ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αυτής δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα medRxiv.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Για την ανάλυσή τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έρευνες που είχαν δημοσιευτεί από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι το Νοέμβριο του 2021.

Πριν την παρούσα ανάλυση δεν ήταν σαφές αν οι δύο δόσεις των εμβολίων της COVID-19 μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων long COVID.

Ωστόσο, η ανάλυση έδειξε τελικά ότι οι ασθενείς που είχαν κάνει 2 δόσεις των εμβολίων της Pfizer, AstraZeneca ή Moderna, ή μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson πριν μολυνθούν με τον ιό, είχαν 50% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα long COVID, συγκριτικά με αυτούς που είχαν κάνει μία ή καμία δόση των εμβολίων.

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

Στην ανάλυση εξετάστηκαν συνολικά 15 έρευνες στις οποίες συμμετείχαν 3.090 διπλά εμβολιασμένοι εθελοντές, καθώς και άλλοι εθελοντές που δεν είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κάνει μόνο 1 δόση των εμβολίων. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 49, το 54% ήταν γυναίκες, ενώ το 92% ήταν Καυκάσιοι. Η μέση διάρκεια από τη μόλυνση με τον ιό ήταν οι 96 ημέρες.

Η επιστημονική ομάδα συνέκρινε τους ασθενείς που είχαν κάνει τις δύο δόσεις των εμβολίων τουλάχιστον 14 ημέρες πριν τη μόλυνσή τους με τον ιό με ασθενείς που είχαν κάνει μόνο 1 δόση καθώς και ασθενείς που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Συνολικά καταγράφηκαν 294 περιστατικά long COVID σε διπλά εμβολιασμένα άτομα (9.5%) με το αντίστοιχο ποσοστό στους ανεμβολίαστους να είναι 14.6% (452 περιστατικά).

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη των συμπτωμάτων της long COVID ήταν υψηλότερη στους εθελοντές ηλικίας άνω των 60 ετών και χαμηλότερη στα άτομα 19-35 ετών.

8 από τις έρευνες που εξετάστηκαν εξέτασαν τις επιδράσεις από τη χορήγηση των εμβολίων πριν τη λοίμωξη με τον SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τις παραπάνω έρευνες, αυτοί που είχαν κάνει 2 δόσεις των εμβολίων πριν μολυνθούν με τον ιό, είχαν 41% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα long COVID 12 εβδομάδες αργότερα, συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους.

7 έρευνες εξέτασαν τι συμβαίνει με τους ανεμβολίαστους ασθενείς με long COVID, οι οποίοι έκαναν το εμβόλιο αργότερα.

Οι εθελοντές αυτοί παρουσίασαν βελτίωση των συμπτωμάτων σε υψηλότερο ποσοστό (23.2%) συγκριτικά με αυτούς που παρέμειναν ανεμβολίαστοι (15.4%).

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, επιστήμονες του CDC υποστήριξαν ότι αν και τα εμβόλια δεν μπορούν να προστατεύσουν πλήρως από τη λοίμωξη με τον ιό, παραμένουν αποτελεσματικά στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου, ενώ όπως δείχνει η παρούσα μελέτη, μπορούν να περιορίσουν και τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως η long COVID.

Καταλήγοντας υποστήριξαν ότι σίγουρα θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες οι οποίες θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου