Τα αναβράζοντα αναλγητικά δισκία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

 Τα αναλγητικά που χορηγούνται ως αναβράζοντα δισκία μπορεί μεν να προσφέρουν ταχεία αναλγησία, ωστόσο περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου.

Συγκεκριμένα, για κάθε γραμμάριο παρακεταμόλης ή ακεταμινοφαίνης σε ένα δισκίο, περιέχονται επίσης 0.4γρ νατρίου. Το νάτριο είναι ένα από τα κύρια συστατικά του αλατιού.

Η προσθήκη του νατρίου στα φάρμακα γίνεται με σκοπό να τα βοηθήσει να διαλύονται στο νερό, γεγονός που επιτρέπει την ταχύτερη απορρόφηση του φαρμάκου. Ωστόσο, όταν λαμβάνουμε τη μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα ενός αναλγητικού φαρμάκου που χορηγείται σε αυτή τη μορφή, συνήθως ξεπερνούμε τα 2γρ αλατιού που μπορούμε να καταναλώνουμε κάθε μέρα.

Ακόμα και για αυτούς που δεν πάσχουν από υπέρταση, η αυξημένη κατανάλωση νατρίου μπορεί να επηρεάσει την υγεία του οργανισμού και ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως έδειξε μία νέα μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η έρευνα εξέτασε δεδομένα για 300.000 ενήλικες άνω των 60 οι οποίοι είχαν λάβει συνταγή για παρακεταμόλη από το γιατρό τους. Ορισμένοι από τους ασθενείς που εξετάστηκαν είχαν υπέρταση, ενώ άλλοι όχι.

Συγκριτικά με αυτούς που έλαβαν παρακεταμόλη χωρίς νάτριο, οι ασθενείς που πήραν αναβράζοντα δισκία παρακεταμόλης με νάτριο είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας ή θανάτου το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, χωρίς να εξετάσουμε προσεκτικά κάθε ασθενή ξεχωριστά είναι δύσκολο να απαντήσουμε ποιος είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου η υψηλή κατανάλωση αλατιού αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ωστόσο, αρκετές έρευνες στο παρελθόν είχαν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα νατρίου αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στους ασθενείς με υπέρταση.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της παρούσας μελέτης ήταν ότι τόσο οι ασθενείς με υπέρταση όσο και οι ασθενείς χωρίς υπέρταση είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων όταν έκαναν αυξημένη κατανάλωση νατρίου.

Αν και η ποσοστιαία διαφορά του κινδύνου ήταν σχετικά χαμηλή, η επιβάρυνση είναι σημαντική αν αναλογιστούμε την κλίμακα που χορηγούνται τα παραπάνω φάρμακα.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, θα πρέπει να γίνουν νέες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί αν η επιπλέον ποσότητα νατρίου από τα χάπια ανέβασε την αρτηριακή πίεση, επηρεάζοντας έτσι την υγεία της καρδιάς. Προηγούμενες μελέτες που είχαν εξετάσει τις επιδράσεις των φαρμάκων με νάτριο στην αρτηριακή πίεση δεν είχαν καταλήξει σε σαφή αποτελέσματα.

Προς το παρόν, η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ότι θα πρέπει να διαβάζουμε πάντα τα συστατικά των φαρμάκων που λαμβάνουμε, καθώς μπορεί να περιέχουν επιπλέον αλάτι το οποίο θα μας κάνει να υπερβούμε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν και αναβράζοντα δισκία παρακεταμόλης που δεν περιέχουν νάτριο ή έστω περιέχουν χαμηλές ποσότητες νατρίου. Τα φάρμακα αυτά αποτελούν μία καλή εναλλακτική για όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις ουσίες αυτές αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση νατρίου.

Σε ένα άρθρο που συνόδευσε την παρούσα μελέτη, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι οι γιατροί θα πρέπει να συνυπολογίζουν τις επιπτώσεις της αυξημένης πρόσληψης νατρίου πριν αποφασίσουν να χορηγήσουν αναλγητικά στους ασθενείς τους.

«Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τους ασθενείς από αυτούς τους κινδύνους. Ιδανικά, κάθε φάρμακο που περιέχει νάτριο, θα πρέπει να έχει ειδική προειδοποίηση πάνω στη συσκευασία του. Θα πρέπει επίσης να γίνουν καμπάνιες ενημέρωσης του πληθυσμού σχετικά με τους κινδύνους από τα φάρμακα που χορηγούνται ως αναβράζοντα δισκία», καταλήγει το άρθρο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου