Ο Β. Κικίλιας νέος υπουργός Υγείας, με υφυπουργό τον Β. Κοντοζαμάνη - Τι σηματοδοτούν τα νέα πρόσωπα

Τον Βασίλη Κικίλια επέλεξε για τη θέση του υπουργού Υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έπειτα από μία σειρά διαδικασιών, οι οποίες διήρκεσαν όλη τη μέρα.
Ο νέος υπουργός αναμένεται να ορκιστεί το μεσημέρι της Τρίτης και στη συνέχεια θα μεταβεί στο υπουργείο για την τελετή παράδοσης.
Υφυπουργός Υγείας ορίστηκε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, εξωκοινοβουλευτικός, στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Υγείας και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Το νέο δίδυμο της Αριστοτέλους σηματοδοτεί μία πιο φιλελεύθερη προσέγγιση στα θέματα της Υγείας, έχοντας ψηλά στην ατζέντα την ανάγκη στήριξης των νοσοκομείων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως οι καρκινοπαθείς.
Τα θέματα που καλείται επειγόντως να διαχειριστεί είναι τα εξής:
  • Η έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, η οποία γίνεται με τον νέο τρόπο και αναβλήθηκε μέσα στην προεκλογική περίοδο από τον Ανδρέα Ξανθό, καθώς έφερνε αυξήσεις σε περίπου 2.500 φάρμακα.
  • Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την αποζημίωση των φαρμάκων.
  • Η θεσμοθέτηση του Οργανισμού Αξιολόγησης της Καινοτομίας στην Υγεία (ΗΤΑ), η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον περασμένο μήνα.
  • Η προώθηση μίας σειράς από διαδικασίες στα νοσοκομεία, όπως προμήθειες και έργα.
  • Σε δεύτερο χρόνο, αλλά το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, εκτιμάται πως θα αλλάξουν και οι διοικήσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων και Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), οι οποίες τώρα υπηρετούν με παρατάσεις θητείας.
  • Η απόφαση σχετικά με το μοντέλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η κάλυψη των κενών θέσεων στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Για καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος έκανε πρόσφατα λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Η έκδοση αποφάσεων για το θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης και της ανακουφιστικής φροντίδας, που εκκρεμούν.
  • Η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον συμψηφισμό των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) με επενδύσεις από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Μέσα στον Σεπτέμβριο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κάλυψη των θέσεων προέδρων μεγάλων Οργανισμών (ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ), έπειτα από σχετική διαδικασία επιλογής.

Γιατρός

Ο Βασίλης Κικίλιας έχει γεννηθεί το 1974 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έχει λάβει μάστερ από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), στο Τμήμα Οργάνωσης Μονάδων Υγείας.
Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηνών το 2006 και το 2007 ανέλαβε πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων, θέση την οποία διατήρησε έως το 2011.
Το 2007, εξελέγη μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, της οποίας έκτοτε αποτελεί μέλος.
Στις Εθνικές Εκλογές του 2009, ήταν υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθηνών, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εκλεγεί.
Εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών στις Εθνικές Εκλογές του 2012. Στις 9 Ιουνίου 2014, μετά από απόφαση του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Επανεξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών στις Εθνικές Εκλογές του 2014 και του 2015.
Από τον Νοέμβριο του 2016 ανέλαβε τα καθήκοντα του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ έως τον Οκτώβριο του 2017, οπότε τον διαδέχτηκε η Μαρία Σπυράκη και ο ίδιος ανέλαβε τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, διαδεχόμενος τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Μαθηματικός

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης έχει γεννηθεί στην Αθήνα το 1972. Έχει σπουδάσει Πολιτική και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας (MSc University of Birmingham), διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ / ΑLBA) και Μαθηματικά (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).
Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας (Πανεπιστήμιο Αθηνών), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και ως υπεύθυνος ερευνών του Τμήματος Οικονομικών Υγείας του ΙΟΒΕ από το 1999 έως το 2004.
Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, από το 2004 έως το 2008 και πρόεδρος του ΕΟΦ, από το 2008 έως το 2009.
Τον Οκτώβριο του 2012, διορίστηκε διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου