Τροπολογία 16,2 εκατ. ευρώ για παράταση θητείας επικουρικών γιατρών


    Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

    Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία που παρατείνει έως τέλος Σεπτεμβρίου τη θητεία των επικουρικών μέσω ΕΣΠΑ, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεός Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».Συγκεκριμένα, η παράταση αφορά τη θητεία των επικουρικών γιατρών που υπηρετούν σε Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΦΠΥΥ) στο Νομό Αττικής, εξαιρουμένης της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, και στο Νομό Θεσαλονίκης. Η μισθοδοσία τους θα καλυφθεί από το εθνικό ή συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με το κόστος να εκτιμάται στα 16,2 εκατομμύρια ευρώ.
    Αιτιολογική…

    Σύμφωνα με όσα προβλέπει η αιτιολογική έκθεση, με την παράγραφο 1 δίδεται παράταση στην θητεία των επικουρικών γιατρών μέχρι την 30.9.2019 για λόγους δημοσίου συμφέροντος που συνίστανται κυρίως στην εξασφάλιση της λειτουργίας των νοσοκομείων που υπηρετούν λαμβάνοντας υπόψη την δυνατότητα χρηματοδότησής τους μέσω της συνέχισης του Προγράμματος στο οποίο έχουν ενταχθεί.

    Στην παράγραφο 2 λαμβάνοντας υπόψη την επιτακτική κοινωνική ανάγκη για την αδιάλειπτη και αδιατάρακτη παροχή των υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα υγείας, την ιδιαίτερη φύση των υπηρεσιών που θα ανατεθούν στο προσωπικό που θα καλύψει τις θέσεις αυτές, την ανάγκη για την ταχύτερη δυνατή ένταξη αυτών στις μονάδες υγείας, αλλά και τη λήξη της θητείας μεγάλου αριθμού συμβάσεων επικουρικού προσωπικού, που καλύπτουν σήμερα τις σχετικές ανάγκες, κρίνεται απαραίτητη η μη εφαρμογή, στην περίπτωση αυτή, των περιορισμών που εισάγονται με τις παρ. 6 και 7 του άρθρου 14, για τη διενέργεια προσλήψεων.

    Έτσι η οφειλόμενη, από την Πολιτεία, μέριμνα για τη θετική υποστήριξη ειδικά προστατευόμενων κοινωνικών ομάδων στην προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων, υλοποιείται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 3 του ν. 2643/1998.

    Όπως αναφέρει η συνοπτική έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρύθμισης: Η προτεινόμενη ρύθμιση θα έχει ευεργετικές ιδιότητες για τα νοσοκομεία και συνεπώς και για τους πολίτες, καθώς θα εξασφαλιστεί η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους μέσω της παράτασης της θητείας και μάλιστα με επέκταση του Επιχειρησιακού προγράμματος, μη δημιουργώντας πρόσθετη επιβάρυνση, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί και η συντομότερη ολοκλήρωση της προκήρυξης για κάλυψη θέσεων μόνιμου προσωπικού των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου