Δέκα προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την Πρωτοβάθμια - 24ωρη λειτουργία Κέντρων Υγείας

Δέκα προτάσεις για την αναβάθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρουσίασε την Κυριακή η Φώφη Γεννηματά σε ημερίδα με θέμα "Ποιοτική Υγεία για Όλους – Ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα".
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δεσμεύτηκε για τα εξής: 
  1. Κέντρα Υγείας σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους και πολυδύναμα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα.
  2. Τοπικά Δίκτυα ολοκληρωμένων υπηρεσιών  σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή των Κέντρων Υγείας, των δημοτικών πολυιατρείων και των συμβεβλημένων μονάδων και γιατρών του ιδιωτικού τομέα (κατόπιν πιστοποίησης). Ελεύθερη επιλογή Οικογενειακού γιατρού για όλους τους πολίτες και  γιατρούς ειδικότητας συμβεβλημένους  με τον ΕΟΠΥΥ. Συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλους τους ιδιώτες γιατρούς.
  3. Έμφαση στην πρόληψη. Με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου και ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου κέντρων πρόληψης. Υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των παιδιών. Δεν είναι δυνατόν - είπε - να πηγαίνουν τα παιδιά στη Α' Δημοτικού χωρίς να έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι δυνατόν, επίσης, να μην περιλαμβάνεται στην πρόληψη η οδοντιατρική περίθαλψη των παιδιών. Σταθερό ποσοστό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για την οδοντιατρική φροντίδα. Ρήτρα οδοντιατρικής.
  4. Ευρεία χρήση της Τηλεϊατρικής, με ολοκλήρωση του Εθνικού Δικτύου και e-health υπηρεσίες.
  5. Σύσταση ειδικών κέντρων για την διαχείριση χρόνιων νοσημάτων  (διαβήτης, υπέρταση, χρόνια αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κλπ) που θα λειτουργούν 24 ώρες, 365 ημέρες τον χρόνο. Μονάδες που θα μπορούν να συστεγάζονται με νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, αλλά θα εκτελούν αποκλειστικά το έργο τους.
  6. Μείωση της συμμετοχής των πολιτών στα φάρμακα (και αντίστοιχη αναπροσαρμογή του σχετικού πλαφόν) με ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό μείωσης για χαμηλόμισθους - χαμηλοσυνταξιούχους. Κατάργηση της εισφοράς για υγεία στις επικουρικές Συντάξεις, ώστε να ελαφρύνουμε τους συνταξιούχους που δοκιμάζονται από τις μειώσεις.
  7. Νέο σύστημα στην συνεχή Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση των ιατρών υπό τον έλεγχο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και στην εξειδίκευση τους, με στόχο να μείνουν στην χώρα οι υψηλής ποιότητας νέοι γιατροί που σήμερα φεύγουν στο εξωτερικό.
  8. Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
  9. Αδιάβλητη διαδικασία επιλογής στελεχών στο ΕΣΥ. Δημόσιες Προκηρύξεις με διαφανή κριτήρια.
  10. Αποκέντρωση του Συστήματος.

Σχεδιασμός

Η κ. Γεννηματά πρότεινε το υπουργείο Υγείας σταδιακά να μετατραπεί σε επιτελικό όργανο στρατηγικού σχεδιασμού, ρύθμισης και ελέγχου των λειτουργιών του συστήματος.
Μέσω των υπηρεσιών του και των αρμόδιων αρχών, όπως ο ΕΟΦ και το ΚΕΣΥ, πρέπει να μεριμνά για την ενιαία εφαρμογή των κανόνων, την τήρηση της ποιότητας και της διαφάνειας, μεταβιβάζοντας τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες της καθημερινής λειτουργίας των μονάδων υγείας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου