Ανδρέας Ξανθός: Δεν θα γίνει άλλη ανατιμολόγηση φαρμάκων το 2018 - Αλλαγές στο σύστημα

Αλλάζει από το 2019 ο τρόπος τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων. Ο σχετικός διάλογος έχει ξεκινήσει και δεν αναμένεται άλλη ανατιμολόγηση μέσα στο 2018.
Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας την Πέμπτη στο 20 Συνέδριο της εφημερίδας “Ναυτεμπορική” για την Υγεία.
Ο κ. Ξανθός επεσήμανε πως ολοκληρώνονται, έπειτα από χρόνια, τρεις διαγωνισμοί για νοσοκομειακά φάρμακα off patent και γενόσημα με σημαντικές εκπτώσεις.
Ανέφερε ότι καταργείται ο περιορισμός των τριών φαρμάκων ανά συνταγή, με την καθιέρωση μίας ενιαίας άυλης συνταγής.
Το γεγονός αυτό – είπε – θα προκαλέσει την απαλλαγή των ασφαλισμένων συνολικά από 20 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω του κόστους του 1 ευρώ ανά συνταγή.
Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στη λειτουργία της επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, καθώς και στη δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και την ενίσχυση των Κέντρων Αποκατάστασης.
Ανακοίνωσε την έναρξη μέσα στον Οκτώβριο ενός νέου προγράμματος, που θα έχει στόχο την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε νέα άτομα.

Κόστος

Μιλώντας σε συζήτηση που συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γιώργος Σακκάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Πολιτεία θα πρέπει να βλέπει την Υγεία όχι ως κόστος, αλλά ως επένδυση, καθώς η επένδυση στο φάρμακο εξοικονομεί πόρους στο σύστημα Υγείας.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ανέφερε πως οι προτάσεις της βιομηχανίας είναι τεκμηριωμένες και κοστολογημένες για το τι μπορούν να προσφέρουν ελληνικές και ξένες εταιρείες.
Τόνισε πως ο προϋπολογισμός για το φάρμακο ως γνωστόν είναι πολύ μικρός και είναι απαραίτητο να δοθεί άμεσα λύση.
Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου