Ο ΙΣΑ ζητά άμεσα απάντηση στις προτάσεις του για τον συμψηφισμό οφειλών με τα ανείσπρακτα ποσά clawback και rebate

Προς τον
Κο. Σωτήρη Μπερσίμη
Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ
Αποστόλου Παύλου 12
Αμαρούσιο Αττικής

Κοιν. 1.Υπουργό Υγείας 
Κο. Ανδρέα Ξανθό 

2. Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας
Κο. Παύλο Πολάκη

Αθήνα, 22-10-2017


Θέμα: Ο ΙΣΑ ζητά άμεσα απάντηση στις προτάσεις του για τον συμψηφισμό οφειλών με τα ανείσπρακτα ποσά clawback και rebate

Δεν αποδεχόμαστε καμία καταβολή από τους ιατρούς αν δεν αποπληρωθούν πρώτα όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2010
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διαμαρτύρεται έντονα και δηλώνει την αγανάκτηση του, διότι ήδη έχουν παρέλθει τέσσερις ημέρες από την κοινοποίηση σε εσάς της πρώτης επιστολής μας με αριθμ. πρωτ 23460/19-10-2017 και ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση στα καίρια ερωτήματα τα  οποία σας θέσαμε και τα οποία αφορούν στην αιφνιδιαστική και εκβιαστική απόφαση για τον συμψηφισμό των οφειλών του Φορέα, με το ποσό rebate και clawback που οφείλει ο κάθε πάροχος για τα έτη 2013 και εφεξής.

Η πρόταση αυτή είναι αιφνιδιαστική, εκβιαστική και αόριστη κατά περιεχόμενο για τους ακόλουθους συγκεκριμένους λόγους:

Η προθεσμία των 3 ημερών είναι ασφυκτική ειδικά για τα μικρά εργαστήρια και πολυϊατρεία που δεν διατηρούν διπλογραφικά βιβλία. Καθιστά οποιαδήποτε προσπάθεια ελέγχου της ορθότητας των στοιχείων που αναρτήθηκαν πρακτικά αδύνατη.
Δεν προκύπτει πότε και με ποιο ακριβώς τρόπο θα κληθούν να καταβάλουν το υπερβάλλον οι πάροχοι εκείνοι οι οποίοι, μετά τον κατά τον παραπάνω υπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, έχουν οφειλή. Αιτούμαστε, σε κάθε περίπτωση, οι δόσεις να είναι τουλάχιστον 120, τηρώντας ίσο μέτρο με εκείνο που ισχύει και για τους λοιπούς οφειλέτες του δημοσίου.
Δεν προκύπτει ποιες θα είναι οι συνέπειες απόρριψης της προτάσεως συμβιβασμού για τον πάροχο

 Με νεότερη επιστολή  μας σας δηλώσαμε  ότι είναι απαράδεκτο να έχει  γίνει υποκοστολόγηση ιατρικών εξετάσεων έως και 70% , σύμφωνα με την ΥΑ Α3(γ)/οικ.76492/2016 (ΦΕΚ 3458/2016)  και να επιβάλλετε την παρακράτηση Clawback και Rebate από τις επόμενες υποβολές με τις οποίες είναι αδύνατο φυσικά λόγω της υποκοστολόγησης να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή οι ιατροί και τα πολυιατρεία.

Με την παρούσα και αναμένοντας την άμεση απάντηση σας στις δυο προηγούμενες επιστολές μας αιτούμαστε όπως λάβετε υπόψη σας ότι όλα τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ έχουν αφήσει μεγάλα ποσά ληξιπρόθεσμα προς τους ιατρούς για τα οποία φέρει την αποκλειστική ευθύνη ο ΕΟΠΥΥ ως καθολικός διάδοχος! Οφείλετε λοιπόν πρώτα να προβείτε σε ολική αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων του Οργανισμού σας και αφού αποπληρώσετε ΠΛΗΡΩΣ τα ληξιπρόθεσμα να ξεκινήσει η καταβολή των 120 δόσεων.  Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η κατάσταση αυτή οδηγεί αυτονόητα στον αφανισμό τους καθότι αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν ενόψει των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και της φορολογικής και ασφαλιστικής λαίλαπας.

Το αίτημα μας για τις 120 δόσεις είναι εύλογο και νόμιμο καθότι  υπάρχει ρητή πρόβλεψη και για τους ελεύθερους επαγγελματίες στον Ν. 4469/2017 και ειδικότερα στο άρθρο 15 παρ.21 καθότι οι οφειλές έχουν βεβαιωθεί πριν την 31/12/2016. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να μην δύνανται οι ιατροί ως ελεύθεροι επαγγελματίες να ενταχθούν  σε μεγάλο αριθμό δόσεων. Πρέπει να  τηρήσετε ίσο μέτρο με εκείνο που ισχύει και για τους λοιπούς οφειλέτες του δημοσίου και θα ήταν ορθό και δίκαιο ενόψει του κουρέματος που έχουν υποστεί λόγω της υποκοστολόγησης των ιατρικών εξετάσεων, αντίστοιχά να οριστεί κούρεμα και στο Clawback και Rebate, με σκοπό να συνεχιστεί η λειτουργία των εργαστηρίων και των πολυιατρείων και να μην αναγκαστούν να διακόψουν την λειτουργία τους καθότι πλέον δεν θα είναι βιώσιμα.

Οφείλετε να διασαφηνίσετε τα παραπάνω και να θέσετε μεγαλύτερη προθεσμία από αυτή των 3 ημερών. Άλλως δίδεται η εντύπωση ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί το μέσο για το μαρασμό των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ, πλην ολίγων ισχυρών.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                          ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου