Οικογενειακός γιατρός τριών ταχυτήτων

Η πρόσβασή τους στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων θα παραμείνει ελεύθερη, αλλά οι οικογενειακοί γιατροί θα έχουν “πακέτα” με ραντεβού στα νοσοκομεία, τα οποία θα κλείνονται κατά προτεραιότητα στους ασθενείς τους.

Βαθιές αλλαγές στον τρόπο κάλυψης της εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας, φέρνει νομοσχέδιο που δίνεται στη δημοσιότητα για διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί τον ερχόμενο Μάιο.
Οι αλλαγές αφορούν τους πολίτες, οι οποίοι αποκτούν 239 επιπλέον σημεία ελεύθερης και καθολικής πρόσβασης σε οικογενειακό γιατρό, τις λεγόμενες Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).
Αφορούν, ωστόσο, και τους γιατρούς, καθώς θα προσληφθούν 1.300, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, ενώ οι υπηρετούντες θα έχουν δικαίωμα κάλυψης αναγκών του ΕΣΥ (εφημερίες και χειρουργεία).
Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) παύει να υφίσταται ως όρος και το σύνολο των δομών που συμμετέχουν σήμερα σε αυτό θα αποκαλούνται “Κέντρα Υγείας” αστικού και αγροτικού τύπου.
Ανά πεδίο ενδιαφέροντος, οι αλλαγές που παρουσιάστηκαν τη Μεγάλη Τρίτη από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον γενικό γραμματέα Σταμάτη Βαρδαρό, έχουν ως εξής:

Πολίτες

Δημιουργούνται τρεις κατηγορίες “οικογενειακού γιατρού” από τη μία που υπάρχει σήμερα (γιατροί ΕΟΠΥΥ).
Πρόκειται για τους γιατρούς οι οποίοι θα στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, τους γιατρούς που εργάζονται στα ήδη υφιστάμενα Κέντρα Υγείας και ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, οι οποίοι θα υπογράψουν νέου τύπου συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.
Οι συμβάσεις αυτές θα μοιάζουν με τις παλαιές του ΤΕΒΕ, καθώς θα περιλαμβάνουν καλυπτόμενους ασφαλισμένους (πληθυσμός αναφοράς).
Οι ΤΟΜΥ θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από τον Ιούνιο (30 έως 60 μονάδες) σε περιοχές με ειδικά προβλήματα (ανεργία, έλλειψη υποδομών, χαμηλά εισοδήματα) και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν λειτουργήσει και οι 239 σε 65 αστικά κέντρα ολόκληρης της χώρας.
Ορισμένα Κέντρα Υγείας σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, θα μπορούν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ώστε να ανακουφίζουν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.

Γιατροί

Οι 1.300 γιατροί που θα προσληφθούν για τις ΤΟΜΥ, θα έχουν απολαβές επιμελητή α' του ΕΣΥ (1.500 ευρώ καθαρά) και η προκήρυξη θα γίνει στις αρχές Μαΐου.
Θα έχουν τετραετή θητεία και μετά τη λήξη του προγράμματος (ΕΣΠΑ) θα απορροφηθούν στο ΕΣΥ.
Οι υπηρετούντες στις δομές πρωτοβάθμιας του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας) θα μπορούν να συμμετέχουν σε εφημερίες των νοσοκομείων της περιοχής ή σε χειρουργεία, προκειμένου να προκύψει εξομοίωσή τους με τους νοσοκομειακούς.

Προτεραιότητα

Για να έχουν πρόσβαση στις ΤΟΜΥ, οι πολίτες θα πρέπει να εγγράφονται σε αυτές, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Η πρόσβασή τους στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων θα παραμείνει ελεύθερη, αλλά οι οικογενειακοί γιατροί θα έχουν “πακέτα” με ραντεβού στα νοσοκομεία, τα οποία θα κλείνονται κατά προτεραιότητα στους ασθενείς τους.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα διενεργούνται στα εργαστήρια των Κέντρων Υγείας, στα Κεντρικά Εργαστήρια και στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου