Μηδενική συμμετοχή για όσους χάνουν το ΕΚΑΣ

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 31 του ν.4411/2016 οι συνταξιούχοι οι οποίοι με βάση το άρθρο 92 του ν.4387/2016 παύουν να είναι δικαιούχοι ΕΚΑΣ, καθώς και τα προστατευόμενα μέλη οικογενείας τους, λαμβάνουν τα φάρμακα με μηδενική συμμετοχή. 

Ως εκ τούτου, και έως την τελική κατάργηση του ΕΚΑΣ την 1/1/2020, για τους ασθενείς αυτούς οι ιατροί θα πρέπει να επιλέγουν ποσοστό 0% κατά τη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Αντισταθμιστικά μέτρα κατάργησης ΕΚΑΣ

1. Σε όσους, κατ` εφαρμογή του άρθρου 92 του N. 4387/2016 (Α` 85), όπως ισχύει, στερούνται την παροχή ΕΚΑΣ, εφαρμόζονται τα εξής αντισταθμιστικά μέτρα, μέχρι την τελική κατάργησή του: 

 α. Απαλλάσσονται πλήρως από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. 

β. Σε περίπτωση που έπαυσε η καταβολή ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους, χορηγείται ως έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση στο σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα το ισόποσο της  παροχής που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό.

γ. Στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή που καταργήθηκε.

 2. Για το έτος 2016 θεσπίζονται τα εξής συμπληρωματικά μέτρα: 
α. Απαλλαγή από την καταβολή εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης σε όλους όσοι απώλεσαν παροχή άνω των τριάντα (30) ευρώ μηνιαίως.

β. Χορήγηση μηνιαίας προπληρωμένης κάρτας σε όλους όσοι απώλεσαν παροχή ποσού από εκατόν δεκαπέντε (115) ευρώ μηνιαίως και άνω, ισόποσης με το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της απώλειας. 

 3. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού αρχίζουν να ισχύουν την 1η Αυγούστου 2016. 

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών ορίζεται κάθε άλλη λεπτομέρεια. 

2 σχόλια:

  1. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ
    Κατά την αναγραφή παραπεμπτικών για παρακλινικές ή συνταγών, σε κάποιους ασφαλισμένους έβγαινε η ένδειξη "ελέγξτε την ασφαλιστική ικανότητα" .Ποιος να την ελέγξει και πως; Τέτοιο παραπεμπτικό όταν φτάνει στο εργαστήριο και κατατεθεί στον ΕΟΠΥΥ διεκδικώντας ποσό π.χ. 7 Ευρώ, αντί κατά τον έλεγχο να απορριφθεί, επιβάλλεται πρόστιμο 200 Ευρώ(!) στον διεκδικούντα εργαστηριακό γιατρό!!!!!
    Το σύστημα οφείλει σε τέτοιες περιπτώσεις να μην επιτρέπει την αναγραφή παραπεμπτικών ή συνταγών, ούτε την καταχώρηση από τον εργαστηριακό, διότι ούτε ο κλινικός γιατρός ούτε ο εργαστηριακός έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν την ασφαλιστική ικανότητα του ασφαλισμένου. Εσχάτως προτείνεται , σε όσους διεκόπη το ΕΚΑΣ να χορηγούνται φάρμακα χωρίς συμμετοχή. Δεν διευκρινίζεται όμως ο τρόπος ελέγχου αυτών των περιπτώσεων από τον θεράποντα ιατρό. Υπάρχει και εδώ η πιθανότητα να επιβληθεί πρόστιμο στον γιατρό που, λόγω αγνοίας, που θα κάνει λάθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή