Κρυφτούλι με την λίστα των ΓΕΔΙΦΑ

Επί του παρόντος ψάχνονται όλοι γιατί δεν δημοσιεύονται - από τη στιγμή που πάρθηκε και η σχετική υπουργική απόφαση - οι περιβόητες προδιαγραφές για τα ΓΕΔΙΦΑ που θα διανέμονται στα σούπερ μάρκετ. Οι οποίες προδιαγραφές θα αφορούν επί της ουσίας τρεις παραμέτρους: την συσκευασία, την δραστική ουσία και τα τεμάχια. Oι καλά γνωρίζοντες λένε ότι αν και οι προδιαγραφές είναι έτοιμες από καιρό, όπως και η λίστα με τις δραστικές δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τα τέλη του έτους.
Συμβάλλοντας σε αυτό και οι αυθαιρεσίες που υπήρξαν στην αγορά του φαρμάκου, ενόψει της διάθεσης ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ. Χαρακτηριστικότερη η περίπτωση εταιρειών που έβγαλαν αυθαίρετα πάνω από σκευάσματά τους το κουπόνι –μεταφέροντας δηλαδή τα φάρμακά τους από την αρνητική λίστα στα Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα- αυξάνοντας κατακόρυφα την τιμή τους. Η επιχειρηματολογία τους δε για αυτό ήταν ότι τα εν λόγω σκευάσματα ανήκουν στα βιοτεχνολογικά προϊόντα, τα οποία δεν «φεύγουν» από τα φαρμακεία αλλά μπορούν να έχουν απελευθερωμένη τιμή. 

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει ένα: ποιες εταιρείες φαρμακοβιομηχανίες θα αποφασίσουν να διεισδύσουν στο λιανεμπόριο των σούπερ μάρκετ –ιδίως με τα προβλήματα που ταλανίζει το τελευταίο - και σε τι προσδοκούν. Όταν τα προηγούμενα εγχειρήματα στέφθηκαν μάλλον από αποτυχία, όπως για παράδειγμα τα 1025 ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής που μπήκαν προ διετίας στα σούπερ μάρκετ κέρδισαν μόλις ένα 6%. 
Αν λάβουμε υπόψη ότι οι προμηθευτές ενός φαρμακείου φθάνουν περίπου τους 100 που διανέμουν συνολικά περί τα 4-5.000 σκευάσματα –συμπεριλαμβάνονται όλα μέσα- από αυτούς λένε πηγές της αγοράς οι 60 είναι οι πιο δυνατοί, οι οποίοι πραγματοποιούν το 80% του τζίρου που κάνουν τα Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα. Τα οποία υπολογίζονται σε 1582.
Υπενθυμίζεται ότι ο κατάλογος των ΓΕΔΙΦΑ που θα διανέμεται στα σούπερ μάρκετ θα περιλαμβάνει 216 σκευάσματα, τα οποία επί της συνολικής λίστας δεν ξεπερνούν το 13%. Κανείς ωστόσο δεν λέει τι ποσοστό τζίρου αντιπροσωπεύουν αυτά τα 216 σκευάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου