Θεσσαλονίκη: Ξεκινά η πιλοτική φάση για την εφαρμογή του προγράμματος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Το σχέδιο για την εφαρμογή ενός διαφορετικού μοντέλου για την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας παρουσίασε χθες κατά την διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός ανακοινώνοντας την ένταξη του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου στην πιλοτική φάση του προγράμματος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Η ΠΦΥ αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα του ΕΣΥ, εκχωρήθηκε στην ιδιωτική δραστηριότητα, αποτέλεσε πεδίο μεγάλων επενδύσεων ανάπτυξης και επιχειρημάτων αλυσίδων με τις γνωστές παρενέργειες της προηγούμενης περιόδου», τόνισε ο Υπουργός επισημαίνοντας πως στις βασικές στοχεύσεις του υπουργείου βρίσκεται η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με επίκεντρο την ΠΦΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό γύρω από το Αστικό Κέντρο Υγείας του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου το οποίο θα αναβαθμιστεί θα αναπτυχθούν πολλές μικρές τοπικές μονάδες υγείας. 
Οι ΤΟΜΥ (τοπικές μονάδες υγείας) θα αποτελούνται από έναν κοινωνικό λειτουργό, μία μαία, έναν επισκέπτη υγείας, 4 οικογενειακούς γιατρούς, έναν παιδίατρο, δύο νοσηλευτές και θα υποστηρίζονται και διοικητικά. Οι δομές θα αναφέρονται σε έναν πληθυσμό ευθύνης 10-12.000. Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Βαρδαρός, για ένα σύστημα πλουραλιστικό, ανθρωποκεντρικό, ολιστικό  το οποίο αν λειτουργήσει αποτελεσματικά θα μειώσει και τις ροές προς τα νοσοκομεία και θα αποδώσει και δημοσιονομικό όφελος. «Όσο αναπτύσσεται η ΠΦΥ η ιδιωτική παροχή υγείας θα μειώνεται προς όφελος της παραπέρα ανάπτυξη της δημόσιας υγείας» σημείωσε. 
Στοχεύει παράλληλα στην διαμόρφωση κουλτούρας και εκπαίδευσης των πολιτών σε ένα νέο σύστημα προσέγγισης της υγείας.
Στην πρώτη φάση του προγράμματος προβλέπεται η δημιουργία πέντε Ιατρείων Γειτονιάς, τα οποία θα παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, πρόληψης και αγωγής υγείας χωρίς αποκλεισμούς για όλους τους δημότες.
ΠΗΓΗ: Left.gr

1 σχόλιο:

  1. Με σταλινικα μοντελα ΠΦΥ δεν γινεται ...Αχρηστες κινησεις ανιδεων πολιτικων ...Χειροτερα απο τα ΙΚΑ θα καταληξουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή