ΕΙΝΑΠ: Καμπανάκι για τις σοβαρές ελλείψεις αίματος – Μόνο το 30% έως 35% από εθελοντές

Ανησυχία προκαλούν οι επισημάνσεις της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) για τις σοβαρές ελλείψεις αίματος.

Με επιστολή προς το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του νοσοκομείου “Ερυθρός Σταυρός”, επισημαίνει τις ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες καθιστούν προβληματική τη λειτουργία της αιμοδοσίας.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει ότι κάθε χρόνο χρειαζόμαστε στη χώρα μας 600.000 μονάδες αίματος για μετάγγιση για όλες τις ανάγκες (χειρουργεία, αιμορραγίες, μεσογειακή αναιμία).

Το 60% με 70% των μονάδων αίματος προέρχεται από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών, το 30% με 35% από εθελοντές αιμοδότες και συλλόγους και το 5% εισάγεται κυρίως από την Ελβετία.

Το χαμηλό ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών δείχνει και την κουλτούρα που έχουμε αναπτύξει ως πολιτεία και κοινωνία για το μέγα ζήτημα της αλληλεγγύης.

Οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι – εκτός από τη μειωμένη κοινωνική ευαισθησία – υπάρχει και εντονότατη κρατική αδιαφορία σε σχέση με τις αιμοδοσίες.

Κατάργηση

Το 2013 καταργήθηκαν τρεις μεγάλες αιμοδοσίες με την κατάργηση τριών νοσοκομείων: Στο 1ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, στο 3ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ και στο Νοσοκομείο Πατησίων.

Σημαντική χαρακτηρίζεται και η υπολειτουργία της αιμοδοσίας του “Αμαλία Φλέμιγκ”, έπειτα από την υποβάθμιση του νοσοκομείου και τη συγχώνευσή του με το “Σισμανόγλειο”.

Οι αιμοδοσίες που υπάρχουν στα κρατικά νοσοκομεία έχουν τεράστια έλλειψη προσωπικού, χώρων αλλά και τεχνολογικού εξοπλισμού.

Έχουν μετονομαστεί σε σταθμούς αιμοδοσίας από κέντρα αιμοδοσίας που ήταν, καθώς το κέντρο λειτουργεί στο Τατόι μετά από αδράνεια πολλών ετών.

Βάρδια

Λόγω της έλλειψης προσωπικού όλων των κλάδων σε πολλές αιμοδοσίες έχει καταργηθεί η απογευματινή βάρδια, που στερεί τη χρονική δυνατότητα πρόσβασης στους αιμοδότες.

Σε άλλες αιμοδοσίες έχει καταργηθεί για τον ίδιο λόγο η βάρδια του Σαββάτου και της Κυριακής, που θα έδινε ευχέρεια στον κάθε εργαζόμενο να γίνει αιμοδότης.

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία και θεραπευτήρια προμηθεύονται για τις ανάγκες τους μονάδες αίματος από τα δημόσια νοσοκομεία εντελώς δωρεάν και προφανώς όλο τον αναγκαίο εργαστηριακό έλεγχο που γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία τον χρεώνουν στον ασθενή ή στον ασφαλιστικό του φορέα.

ΔΗΜ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου