Λουκέτο σε ιατρεία και εργαστήρια που δεν έχουν άδεια λειτουργίας! Νέα εγκύκλιος του υπ.Υγείας



Νέα διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο υγείας σχετικά με τα ιατρεία που δε διαθέτουν άδεια λειτουργίας και λειτουργούν πριν από το 2001!
Ειδικότερα πολλά ιατρεία που σήμερα λειτουργούν κανονικά και άνοιξαν πριν από το 2001, δε διαθέτουν άδεια λειτουργίας επειδή τότε δεν υπήρχε ο νόμος που να προβλέπει κάτι σχετικό.
Το 2001, με νόμο του τότε υπουργού υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου οι γιατροί ήταν υποχρεωμένοι να πάρουν άδεια λειτουργίας από τις Περιφέρειες.
Το 2012 όμως με νόμο του Ανδρέα Λοβέρδου η αδειοδότηση πέρασε στα «χέρια» των Ιατρικών Συλλόγων.
Όμως από τότε πολλοί ιατρικοί σύλλογοι με συνεχή ερωτήματά τους προς τουπουργείο Υγείας επιχειρούσαν να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Απαντήσεις δε λάμβαναν τα τελευταία χρόνια.

Ο νυν Γενικός Γραμματέας Πέτρος Γιαννουλάτος με εγκύκλιό του ενημερώνει πως δε θα δοθεί παράταση για την αδειοδότηση των ιατρείων και εργαστηρίων.
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση στους ιατρικούς κύκλους καθώς εκατοντάδες ιατρεία που λειτουργούν κατά τα άλλα νόμιμα, δε διαθέτουν άδεια αφού στο παρελθόν δεν προβλεπόταν.
Συνέπεια είναι να πρέπει οι Ιατρικοί Σύλλογοι να τα σφραγίσουν. Να σημειωθεί ότι από τις άδειες αυτές εξαρτάται και η όποια συνεργασία των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.
Η εγκύκλιος άλλωστε το αναφέρει ξεκάθαρα: «είναι αυτονόητο ότι, οι ιδιωτικοί φορείς Π.Φ.Υ. που λειτουργούν χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές του Π.Δ. 84/01 ή δεν διαθέτουν νομίμως εκδοθείσα άδεια ή βεβαίωση λειτουργίας, πρέπει να κλείνονται με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 17 του Π.Δ. 84/01 και να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα.»
εγκυκλιος
Και η εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα κάνει σαφές ότι δε θα δοθεί καμία παράταση«καμία παράταση πέραν της 11-11-2011 δεν έχει δοθεί για την προσαρμογή των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ. στις διατάξεις του Π.Δ.84/01 και
ουδείς λόγος υφίσταται για τα χορήγηση νέας παράτασης, δεδομένου ότι η πρακτική των παρατάσεων:
α) ακυρώνει στην ουσία την εφαρμογή του Π.Δ. 84/01,
β) δημιουργεί διαφορετικών ταχυτήτων φορείς και συνιστά άνιση μεταχείριση μεταξύ παλαιών και νέων φορέων,
γ) δημιουργεί σύγχυση και ανατρέπει κάθε προσπάθεια για ουσιαστικό έλεγχο της νομιμότητας των λειτουργούντων φορέων, και
δ) δεν συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ. Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση του Π.Δ. 84/01 ήταν επαρκές για την προσαρμογή των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα απόκλισης από τις τεχνικές προδιαγραφές του Παραρτήματος του Π.Δ. 84/01.»
Μετά την απόφαση αυτή στους Ιατρικούς Συλλόγους οι υπεύθυνοι τρέχουν και δε φθάνουν να ενημερώσουν τα μέλη τους να σπεύσουν έστω έως το τέλος του μήνα,να βγάλουν άδεια λειτουργίας ώστε να μη χρειαστεί να εφαρμοστεί ο νόμος.

1 σχόλιο:

  1. Καλά κάνουν αλλά να εφαρμοστεί και στα περιφερειακά ιατρεία του δημοσίου όχι μόνο τα ιδιωτικά 2 μέτρα 2 σταθμά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή