Συντονιστικό για την περίθαλψη των προσφύγων

Η συγκρότηση συντονιστικού οργάνου για την περίθαλψη των προσφύγων, αποφασίστηκε την Τρίτη σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.
Αποφασίστηκε η ανάπτυξη ενός μηχανισμού, ο οποίος θα συντονίζει και θα βρίσκεται σε επιφυλακή επί 24ώρου βάσης σε συνεργασία πάντα με τις ΜΚΟ και την Κοινωνία των Πολιτών.
Με ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) συγκροτείται ένα Συντονιστικό Όργανο, στο οποίο ενεργό ρόλο θα έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς: ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΑΒ, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ΑΕΜΥ, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διεθνούς Ιατρικής και Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, 1η και 2η ΥΠΕ.

Στόχος του θα είναι η άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση όπου υπάρχει ανάγκη, αλλά και ο σχεδιασμός και η επιδημιολογική επιτήρηση με τη συλλογή δεδομένων από τους άτυπους καταυλισμούς και τα κέντρα υποδοχής προσφύγων σε όλη τη χώρα.
Το υπουργείο Υγείας θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της καταγραφής αναγκών - που ήδη γίνεται - ώστε να αντλήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πόρους με σκοπό την ενίσχυση των δημόσιων δομών και των κέντρων φιλοξενίας με ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Υλικό

Θα διατεθούν, επίσης, για την προμήθεια εμβολίων και υγειονομικού υλικού με γρήγορες διαδικασίες.
Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός που έχει μεγαλύτερη ανάγκη υγειονομικής κάλυψης είναι τα παιδιά (36% του συνολικού αριθμού των προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας), θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την οργάνωση της επείγουσας παιδιατρικής φροντίδας.
Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες χρειάζεται άμεση κινητοποίηση και συστράτευση όλων των υγειονομικών δυνάμεων της χώρας.
ΔΗΜ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου