Όλα τα οριστικά «κουρέματα» σε εξετάσεις και επισκέψεις γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ!



Άγρια κουρέματα σε εξετάσεις που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να εφαρμόσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες ο Οργανισμός.
Το HealthReport.gr παρουσιάζει όλη την αναλυτική πρόταση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη με τίτλο: «Καθορισμός κανόνων εφαρμοζόμενων στις συνταγογραφικές οδηγίες για διαγνωστικές εξετάσεις στην e-συνταγογράφηση», προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία και θα ενσωματωθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εφόσον προηγηθεί υπουργική απόφαση.
Τα νέα μέτρα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του HealthReport.gr, περιλαμβάνουν περιορισμό στον αριθμό των εξετάσεων που μπορεί να κάνει κάθε ασφαλισμένος από τη στιγμή που του διαγνώσθηκε μία ασθένεια.
Ο «κουρεμένος» αριθμός των εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ

Ειδικότερα οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον εντοπισμό μίας νόσου, που αποκαλούνται «Αρχικής Διερεύνησης», θα επιτρέπονται μια (1) φορά το εξάμηνο ανά ΑΜΚΑ, ενώ οι εξετάσεις παρακολούθησης της νόσου θα επιτρέπονται τρεις (3) φορές το εξάμηνο ανά ΑΜΚΑ.
Ωστόσο υπάρχουν και εκείνες οι διαγνωστικές εξετάσεις που θα απαγορεύονται στους ασφαλισμένους εκτός βεβαίως κι αν ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη και χρονοβόρος διαδικασία. Οι…απαγορευμένες εξετάσεις που αποκαλούνται «Μη Επιλέξιμες» θα επιτρέπονται μόνο ύστερα από ενδελεχή τεκμηρίωση τους.
Όμως όταν ένας γιατρός θα ξεπερνά στη συνταγογράφηση το επιτρεπόμενο όριο των εξετάσεων κατά 5%, θα ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ και θα αναλαμβάνει τη διερεύνηση του θέματος η ΥΠΕΔΥΦΚΑ.
DIAGNOSTIKES EXETASEIS2
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ προτείνει στο υπουργείο Υγείας αν ένας γιατρός ή ασθενής θέλει να γίνει μία εξέταση που θεωρείται «Μη επιλέξιμη» δηλαδή ουσιαστικά απαγορευμένη, θα μπορούσε να επιτρέπεται η συνταγογράφηση της μεχρέωση του ασφαλισμένου!
Με το σταγονόμετρο οι ακριβές εξετάσεις
Απαγορευμένες θα θεωρούνται όμως μετά την εφαρμογή των μέτρων οι ακριβότερες εξετάσεις καθώς για να τις πραγματοποιήσει κανείς με την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ θα περνάει από….κόσκινο.
Με βάση το σχέδιο του ΕΟΠΥΥ που διαθέτει το HealthReport.gr, η ομάδα των διαγνωστικών εξετάσεων που θεωρούνται ακριβές θα γίνεται αποκλειστικά ύστερα από έλεγχο του συστήματος της συνταγογράφησης και ύστερα από ενδελεχή τεκμηρίωση τους στον ελεγκτή γιατρό.
exetaseis1
Μάλιστα όταν για έναν γιατρό το ποσοστό της υπέρβασης στη συνταγογράφηση τωνακριβών αυτών εξετάσεων κατά 10%, θα ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ και θα αναλαμβάνει τη διερεύνηση του θέματος επίσης η ΥΠΕΔΥΦΚΑ.
Επισκέψεις στους γιατρούς με…μέτρο
Οι νέοι περιορισμοί που θα επιβάλει ο ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους του μέσα στους επόμενους δύο μήνες, περιλαμβάνουν και κουρέματα στις δωρεάν επισκέψεις σε γιατρούς.
Συγκεκριμένα ένας ασφαλισμένος με βάση το ΑΜΚΑ του, δεν μπορεί να επισκεφθεί στον μήνα περισσότερες από 2 φορές την ίδια ειδικότητα γιατρού.
GIATROS
Ταυτόχρονα με βάση τις αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr, έχει οριστικοποιηθεί πια ότι ένας ασθενής (ΑΜΚΑ) δεν μπορεί να επισκεφθεί την ίδια ημέρα περισσότερες από 2 ειδικότητες γιατρών.
Έλεγχος επί …παραπεμπτικού για τους γιατρούς
Τα νέα μέτρα θέτουν αυστηρούς περιορισμούς και στον ιατρικό κόσμο, καθώς για τους γιατρούς θα υπολογίζεται συνεχώς το μέσο παραπεμπτικό ανά ειδικότητα. Δηλαδή οι γιατροί θα πρέπει κατά τη συνταγογράφηση εξετάσεων να λαμβάνουν υπ όψιν τους τι ακολουθείται από την ειδικότητά τους ώστε να προσαρμόζονται στα αριθμητικά όρια.
γιατροί
Κάθε φορά που ένας γιατρός συγκεκριμένης ειδικότητας θα ξεπερνά κατά 20% το μέσο παραπεμπτικό, θα καταγράφεται υπέρβαση. Εφόσον το ποσοστό των υπερβάσεων ξεπεράσει το 5%, θα ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ και θα αναλαμβάνει τη διερεύνηση του θέματος η ΥΠΕΔΥΦΚΑ.
Κούρεμα και στις τιμές των απεικονιστικών
Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι ήδη έχουν κατηγοριοποιηθείοι διαγνωστικές εξετάσεις αναλυτικά, ώστε να δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική λίστα με τις ομάδες των εξετάσεων.
Σε κάθε ομάδα η πρώτη εξέταση που θα επιλέγεται θα έχει το 100% της τιμής, η 2η εξέταση θα έχει αυτόματα έκπτωση 50%, η 3η εξέταση θα έχει αυτόματα έκπτωση75% και από την 4η και μετά θα λαμβάνει έκπτωση 100%.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως όταν ένας ασθενής υποβάλλεται σε μία απεικονιστική εξέταση εστιασμένη σε πολλά σημεία του σώματος, το διαγνωστικό κέντρο ή εργαστήριο δε θα αμείβεται καθόλου από τον ΕΟΠΥΥ από την 4η εξέταση και μετά.
διαγνωστικές εξετάσεις
Πάντως δεν είναι τυχαία η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων. Διαβάστε ΕΔΩ τις νέες απαιτήσεις της τρόικας για τις εξετάσεις και τα κουρέματα 68%!
Οι δανειστές εδώ και καιρό έχουν διαμηνύσει ότι αν δεν μειωθεί η δαπάνη τονΙανουάριο και τον Φεβρουάριο θα ζητήσουν νέες άγριες περικοπές.
Γι’ αυτό και οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεκινήσει τη λεπτομερή ανάλυση των οικονομικών δεδομένων ιδιαιτέρως του Ιανουαρίου.Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες για το πώς θα πληρωθεί ο κλάδος. «Πληρώνονται διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια από τον ΕΟΠΥΥ!»
ΕΟΠΥΥ
Να σημειωθεί ότι ο τελικός έλεγχος για τις δαπάνες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου που θα κρίνουν και τις αποφάσεις της τρόικας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τις 20 Μαρτίου οπότε και όλα τα εργαστήρια και ταδιαγνωστικά κέντρα θα πρέπει να αποστείλουν στον ΕΟΠΥΥ τις οικονομικές απαιτήσεις που έχουν από τον Οργανισμό για εξετάσεις και υπηρεσίες που παρείχαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου