Γιατροί ΠΕΔΥ: Διεύρυνση ωραρίου υπό όρους...

Μόνον εφόσον καταβάλλεται αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση, θα συμμετάσχουν οι γιατροί στη διεύρυνση του ωραρίου των δομών του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).
Αυτό ανέφερε το προεδρείο της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ) σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.
Με απόφασή του, ο κ. Ξανθός διευρύνει το ωράριο των πρώην πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας έως τις 10 το βράδυ.
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας των γιατρών τόνισε στον υπουργό ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, δεδομένου ότι το ωράριο των γιατρών ΕΣΥ είναι πρωινό και επτάωρο.
Πέραν του ωραρίου αυτού – είπαν – η εργασία αποζημιώνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ως υπερωριακή ή ως εφημερία.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η διεύρυνση του ωραρίου αφορά όλο το προσωπικό και όχι μόνο το ιατρικό. Προκύπτουν, δηλαδή, και θέματα εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν άμεσα.
Χαρακτηρίζουν “πυροτέχνημα” την απόφαση του κ. Ξανθού, δεδομένου ότι ο μαρασμός των μονάδων Υγείας από ιατρικό προσωπικό είναι κοινή διαπίστωση.
Αν το υπουργείο – σημειώνουν – θέλει να αναβαθμίσει το σύστημα, οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε επαναπρόσληψη των απολυμένων, να δώσει πολιτική λύση για τους έχοντες δικαστικές αποφάσεις και να δώσει κίνητρα στελέχωσης.

Ενίσχυση

Να χρηματοδοτήσει, παράλληλα, και να ενισχύσει τα εργαστήρια. Να κλείσει το δρόμο στην εξάπλωση των ιδιωτικών κρατικοδίαιτων μονοπωλίων στην Υγεία:
“Η ισοπέδωση που επιχειρείται θυμίζει πρακτικές προηγούμενων υπουργείων και άλλες εποχές. Ο δε εισηγητής της διεύρυνσης του ωραρίου μάλλον ζει σε άλλη εποχή και χώρα”, επισημαίνουν, σχολιάζοντας ότι “με άσφαιρα πυρά δεν αναβαθμίζεται η Υγεία”...
Θεωρούν ότι κάθε εμμονή περί διεύρυνσης του ωραρίου και μάλιστα με οριζόντιο τρόπο, αποτελεί ένα εκβιαστικό τρόπο για μείωση του προσωπικού και των γιατρών με δικαστικές αποφάσεις και των γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου