Ι.Σ.Ρόδου: Το Νοσοκομείο υπολείπεται σε προσωπικό και το Υπουργείο Υγείας ασχολείται με τις θέσεις διοίκησης του.

Ρόδος  03 Ιανουαρίου  2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το νέο έτος έφτασε και τα προβλήματα υποστελέχωσης και δυσλειτουργίας ορισμένων τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου όχι μόνο συνεχίζονται αλλά και οξύνονται.

Είναι ‘’απορίας άξιον’’ ότι η βεβιασμένη  απομάκρυνση της Διοίκησης του Νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε πριν καν ανακοινωθεί η νέα προκήρυξη.
Επιλέγουμε το Δελτίο Τύπου ως μέσο ενημέρωσης της κοινής γνώμης και άσκησης πίεσης στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και των βουλευτών του νομού μας, μήπως και ασχοληθούν σοβαρά με τα πραγματικά προβλήματα του Νοσοκομείου κι όχι με τη διανομή των θέσεων εξουσίας.

Αναισθησιολογικό τμήμα : Από τους 5 ιατρούς του τμήματος εργάζονται με εξοντωτικά ωράρια μόνο 2 επικουρικοί ιατροί που δεν έλαβαν ούτε καν την κανονική άδεια τους και εφημερεύουν εναλλάξ  νυχθημερόν! Οι υπόλοιποι 3 βρίσκονται, ο ένας σε απόσπαση στη Λέρο και οι υπόλοιποι δύο σε αναρρωτική και εκπαιδευτική άδεια αντιστοίχως.


Παθολογικές κλινικές: Είναι εξόχως υποστελεχωμένες τον τελευταίο χρόνο και από τον Μάρτιο  του 2015 που ασκούμε έντονες διαμαρτυρίες και πιέσεις δεν είδαμε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η ενισχυτική συμμετοχή  των Γενικών Ιατρών από τα περιφερειακά ιατρεία στις εφημερίες των παθολογικών κλινικών βοηθά προσωρινά μόνο την επιτακτική  και συνεχή  24ωρη λειτουργίας του.

Τμήμα Επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) : Πλέον παρέμειναν μόνο 2 Ειδικευμένοι Ιατροί και κατ΄ ουσίαν το πρόγραμμα συμπληρώνεται από ειδικευόμενους ιατρούς  και  τους Γενικούς Ιατρούς των Περιφερειακών Ιατρείων σε καθήκοντα που δεν προβλέπονται απο τις κείμενες διατάξεις του ΕΣΥ.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου υπάρχει σαφής πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου σχετικά με την οργάνωση και τα ωράρια εργασίας του χρόνου των ιατρών . Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση «η εβδομαδιαία διάρκεια του χρόνου εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες κατά μέσο όρο. Κάθε εργαζόμενος ιατρός πρέπει να διαθέτει, ανά εικοσιτετράωρο, περίοδο αναπαύσεως ελάχιστης χρονικής διάρκειας ένδεκα συνεχόμενων  ωρών και, ανά περίοδο επτά ημερών, περίοδο συνεχούς αναπαύσεως ελάχιστης χρονικής διάρκειας 24 ωρών, στις οποίες προστίθενται και οι 11 ώρες ημερήσιας αναπαύσεως».

Ο  Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου θέλει  να επαινέσει  και να εξάρει  το έργο όλων των συναδέλφων που εργάζονται άοκνα νυχθημερόν, προασπίζοντας την υγεία όλων μας κάτω από αυτές  τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Στην τελευταία απόφαση του Δ.Σ. αποφασίσαμε να τιμήσουμε κατά την κοπή της βασιλόπιτας μας, τους Γενικούς Ιατρούς που ενισχύουν με την εργασία τους τις εφημερίες σε ορισμένα τμήματα του Γ.Ν.Ρόδου και του επιτρέπουν να μένει ακόμη ανοικτό προσφέροντας του την σχετική ασφάλεια που απαιτείται.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό τους και τους συμπαραστεκόμαστε ηθικά και ουσιαστικά, προσπαθώντας να πείσουμε το Υπουργείο Υγείας να αλλάξει ρότα από τον λαθεμένο δρόμο που ακολουθεί .

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την εισαγγελία, την επιθεώρηση εργασίας, να  συνεργαστούν, ώστε να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία και να βοηθήσουν  θεσμικά  κι αυτοί με την σειρά τους, να αποκατασταθεί άμεσα η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου της Ρόδου.

Με τον τρόπο αυτόν προασπίζεται  η δημόσια υγεία, το δημόσιον σύμφερον και όλοι μαζί οφείλουμε να  προστατεύσουμε το προσωπικό που υπηρετεί, από την σωματική και την ψυχική εξουθένωση του.

Για τον Ι.Σ.Ρ
         Ο Πρόεδρος                                             Ο Γενικός Γραμματέας

 Χρήστος Απ. Μαντάς                                           Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου