Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, όσον αφορά τον κλάδο της υγείας και ειδικότερα το απασχολούμενο σε αυτόν ανθρώπινο δυναμικό, καθώς όπως αποτυπώνεται και παρακάτω, το στοιχείο που πρωταγωνίστησε ήταν το κύμα φυγής σε άλλα κράτη αλλά και οι απολύσεις. Την ίδια στιγμή, πολυάριθμα είναι και τα λουκέτα επιχειρήσεων που καταγράφηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ δεν έλειψαν και οι αποχωρήσεις πολυεθνικών από την ελληνική αγορά.
Γιατροί: Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλη Βλασταράκο, την τελευταία πενταετία τουλάχιστον 15.000 γιατροί μετανάστευσαν σε άλλα κράτη, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Μέσης Ανατολής. Όπως υποστηρίζει, το κύμα αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και το 2016, εκτιμώντας ότι επιπλέον 2.000 γιατροί θα αναζητήσουν επαγγελματική στέγη στο εξωτερικό.
Ιατρικοί Επισκέπτες:
Κατά 3.000 μειώθηκαν οι ιατρικοί επισκέπτες στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, μας είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών και συναφών Κλάδων, κ. Σταύρος Νουχάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, προ κρίσης απασχολούνταν στον κλάδο 6.500 ιατρικοί επισκέπτες, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τα 3.500 άτομα. Η εκτίμησή του για το 2016, είναι ότι μπορεί να γίνουν και κάποιες ακόμη απολύσεις λόγω της αναδιοργάνωσης των δομών που επιχειρούν οι εταιρείες, όμως αυτές θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Φυσικοθεραπευτές: Αγγλία, Κατάρ, Ντουμπάι και Ελβετία ήταν οι βασικές χώρες προορισμού των 700 Ελλήνων φυσικοθεραπευτών που άφησαν την Ελλάδα την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Λυμπερίδη, πρόεδρο στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών. Οι ενδείξεις είναι ότι το κύμα αυτό θα συνεχιστεί αμείωτο και το 2016.
Νοσηλευτές: Πάνω από 2.000 είναι οι Έλληνες νοσηλευτές που την τελευταία πενταετία μετανάστευσαν από τη χώρα και πλέον εργάζονται σε νοσοκομεία της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Αυστραλίας, μας επισημαίνει το μέλος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος –που απαριθμεί 33.000 μέλη- Γιώργος Δραχτίδης. «Όταν οι συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα είναι οι χειρότερες και η ανεργία στα ύψη, γιατί να μην αναζητήσουν οι νοσηλευτές δουλειά στο εξωτερικό, όπου και καλύτερους μισθούς παίρνουν και άλλη ποιότητα εργασίας έχουν», υποστηρίζει ο ίδιος αναμένοντας να ενταθεί το κύμα φυγής στο άμεσο μέλλον.
Πολλά όμως ήταν και τα λουκέτα που σημειώθηκαν την περίοδο 2010-2015 στο χώρο της υγείας, είτε στην πρωτοβάθμια είτε στη δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Χαρακτηριστικά, μας λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, τη συγκεκριμένη περίοδο ανέστειλαν τη λειτουργία τους 35 κλινικές και έτσι χάθηκαν 2.500 κλίνες.
Σημαντικές απώλειες είχαν όμως και οι φαρμακαποθήκες, καθώς δύο συνεταιρισμοί χρεοκόπησαν, ενώ ανέστειλαν τη λειτουργία τους και 12 ιδιωτικές φαρμακαποθήκες.
Τα 1.200 έφθασαν, από την άλλη, τα φαρμακεία που μέσα στην πενταετία έβαλαν λουκέτο υπό το βάρος των συσσωρευμένων τους χρεών.
Την ίδια στιγμή, όμως, δεν έλειψαν και οι αποχωρήσεις πολυεθνικών από την ελληνική αγορά. Ειδικότερα, από τον κλάδο των Ιατρικών Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, αποχώρησαν από την ελληνική αγορά δίνοντας τη διακίνηση των προϊόντων τους σε Ελληνικές εταιρείες η COVIDIEN και η BECTON&DICKINSON.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου