Καταγραφή ΜΚΟ και εθελοντών από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Στην καταγραφή των ΜΚΟ και των μελών αυτών, καθώς και στην διαπίστευση και πιστοποίηση των γιατρών μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων ή ανεξάρτητων εθελοντών που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στα νησιά της Δωδεκανήσου, τα οποία αποτελούν πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών, προχωρά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με απόφαση του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου και σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Για το σκοπό αυτό ο περιφερειάρχης υπέγραψε την απόφαση συγκρότησης συντονιστικού οργάνου με αρμοδιότητα την σύνταξη οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή κανόνων ελέγχου, διαπίστευσης και πιστοποίησης των ιατρών μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων ή ανεξάρτητων εθελοντών, σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται από το Υπουργείο Υγείας, την παρακολούθηση της εφαρμογής των οδηγιών αυτών, καθώς και την υποβολή σχετικών εισηγήσεων στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.
Προηγήθηκε συνάντηση των περιφερειαρχών που αντιμετωπίζουν το μεταναστευτικό πρόβλημα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό τον περασμένο Δεκέμβριο και η έκδοση εγκυκλίου του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου, στις 23/12/2015, η οποία καθορίζει το πλαίσιο άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος από γιατρούς – μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων ή ανεξάρτητους εθελοντές που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στις πύλες εισόδου των προσφύγων στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η συγκρότηση του συντονιστικού οργάνου γίνεται με πλήρη σεβασμό στο πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν οι ΜΚΟ και οι εθελοντές και στόχο έχει την προστασία και των ιδίων από φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα σε ορισμένα νησιά και δυσφημούν την δραστηριότητά τους.

«Προσεγγίζουμε το ζήτημα των ΜΚΟ και των εθελοντών με πολύ μεγάλο σεβασμό. Προστατεύουμε και τους ίδιους από φαινόμενα που δυσφημούν το έργο τους, ενώ παράλληλα, μέσω του καλύτερου συντονισμού, θα γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικοί. Σε ένα κράτος σοβαρό και συγκροτημένο είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος. Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι αλλά με κανόνες» ανέφερε ο περιφερειάρχης.

Στόχος της περιφερειακής αρχής είναι να προλάβει φαινόμενα τα οποία έχουν παρατηρηθεί σε νησιά. «Σκοπός μας είναι να προλάβουμε καταστάσεις» είπε. Εξάλλου, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δεν έχουν σταματήσει λόγω του χειμώνα, απλά έχει μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών, ενώ σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, από την άνοιξη αναμένεται και πάλι μεγάλη αύξηση. «Το 2015 αιφνιδιάστηκαν οι πάντες από την έξαρση του φαινομένου. Για το 2016 δεν δικαιολογείται κανένας αιφνιδιασμός. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, σε όλες τις πτυχές του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος και η δράση ΜΚΟ και εθελοντών είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος» τόνισε.

Σημειώνεται ότι το συντονιστικό όργανο θα δώσει πρώτη προτεραιότητα στην καταγραφή των γιατρών μελών των ΜΚΟ και θα ακολουθήσει η καταγραφή των ανεξάρτητων γιατρών – εθελοντών, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό τους.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

«Εχοντας υπόψη κλπ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Συγκροτούμε συντονιστικό όργανο με αρμοδιότητα τη σύνταξη οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή κανόνων ελέγχου, διαπίστευσης και πιστοποίησης των ιατρών μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων ή ανεξαρτήτων εθελοντών που παρέχουν υπηρεσίες υγείας τα νησιά της Δωδεκανήσου που αποτελούν πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο υπ’ αρ. 422/23-12-2015 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, την παρακολούθηση της εφαρμογής των οδηγιών αυτών, καθώς και την υποβολή σχετικών εισηγήσεων στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.

Ως μέλη του συντονιστικού οργάνου ορίζονται οι κάτωθι:

1. Καραμαρίτης Νικόλαος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας ως Συντονιστής
2. Γιασιράνη Χαρίκλεια, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Εθελοντισμού
3. Κόττορος Ευάγγελος, Δήμαρχος Αγαθονησίου
4. Χαλκιδιός Γεώργιος, Έπαρχος Κω
5. Θεμέλαρος Ιωάννης, Έπαρχος Καλύμνου
6. Μαντάς Χρήστος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Επαρχίας Ρόδου
7. Φρατζάκη Μαρία, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κω
8. Αποστολάτος Γεράσιμος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Εξαρχίας Καλύμνου
9. Καμπανής Ιωάννης, Εκτελών χρέη Αναπληρωτή Διοικητή Νοσοκομείου Κω
10. Σιφουνιός Ιωάννης, Μέλος Δικτύου Αλληλεγγύης Λέρου  Πρόεδρος ΕΣ Λέρου
11. Βαλατσού Μαρία, Προϊσταμένη Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Δωδεκανήσου Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Οι συνεδριάσεις του συντονιστικού οργάνου μπορούν, λόγω νησιωτικότητας, να γίνονται και με τηλεδιάσκεψη για λόγους αποτελεσματικότερης λειτουργίας.

Ο Περιφερειάρχης
Νοτίου Αιγαίου
Γιώργος Χατζημάρκος

Σχόλια