ΕΟΠΥΥ: Χωρίς κάλυψη οι ασφαλισμένοι, εάν δεν παραταθούν οι συμβάσεις των γιατρών

Χωρίς ιατρική κάλυψη κινδυνεύουν να μείνουν από την 1η Ιανουαρίου οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, στην περίπτωση που δεν παραταθούν έως το τέλος του έτους οι συμβάσεις των γιατρών.

Το θέμα έθεσε η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) σε συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Σωτήρη Μπερσίμη και Τάκης Γεωργακόπουλο (φωτό).
Οι γιατροί ανέφεραν ότι θα υπάρχει αδυναμίας εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιανουαρίου σε περίπτωση μη έκδοσης του ΦΕΚ της παράτασης των συμβάσεων εντός του τρέχοντος έτους, αίτημα της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ που εκκρεμεί από τον Αύγουστο του 2015.
Σημείωσαν, δε, ότι απλή παράταση με απόφαση διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού δεν είναι αποδεκτή, ηθικά και νομικά και θα υποχρεώσει την ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ σε κήρυξη επίσχεσης εργασίας με τον Οργανισμό.
Τούς μεταφέρθηκε η πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη να εκδοθεί – έως την Τετάρτη – πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την παράταση της σύμβασης τουλάχιστον έως τις 31 Μαρτίου.
Οι γιατροί πρότειναν παράταση της σύμβασης μέχρι τις 30 Ιουνίου, να προηγηθεί διαβούλευση για τις νέες συμβάσεις και το νέο πλαίσιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οφειλές

Μείζον θέμα είναι και η εξόφληση των οφειλόμενων στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.
Το προεδρείο της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ κατέθεσε οικονομική ανάλυση, από την οποία προκύπτει ότι ο συνδυασμός στάσης πληρωμών του Οργανισμού και του υπάρχοντος φορολογικού καθεστώτος εξανεμίζει το όποιο ελάχιστο κέρδος από τη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ για το τρέχον έτος.
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τους ενημέρωσε ότι θα αποπληρωθούν τουλάχιστον δύο μήνες (Ιούλιος και Αύγουστος 2015) όσον αφορά τις επισκέψεις και μόλις εκδοθεί το ΦΕΚ η παράταση θα συνεχιστεί η ροή πληρωμής των πράξεων και εξετάσεων.
Επίσης υπήρξε η υπόσχεση ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης για το 10% των δεδουλευμένων επισκέψεων και πράξεων που εκκρεμούν από το 2012.

Συμβάσεις

Από τον πρόεδρο του Οργανισμού, υπήρξε η πρόσκληση της Ένωσης σε διάλογο για το πλαίσιο των νέων συμβάσεων προς τα τέλη Ιανουαρίου του 2016, με προκαθορισμένο ραντεβού.
Δεν υπήρξε, ωστόσο, δέσμευση ή πρόγραμμα διευθέτησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην ταμείων, οι οποίες εκτιμώνται στα 250 εκατομμύρια ευρώ, καθώς εξαρτάται από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους θεσμούς.
Για το φορολογικό καθεστώς που ισχύει, το θέμα παραπέμφθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, για την πιθανή έκδοση ρύθμισης που να αποκαθιστά την αδικία για την υπερφορολόγηση των ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Αγωγές

Στη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ που ακολούθησε, αποφασίστηκαν τα εξής:
Ομαδική κατάθεση ατομικών αγωγών κατά του ΕΟΠΥΥ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και του υπολειπόμενου 10% των επισκέψεων – πράξεων - εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ που εκκρεμούν από το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου