Σε απεργία διαρκείας προχωρούν οι γιατροί στην Ιταλία


Οι γιατροί στην Ιταλία θα πραγματοποιήσουν μια απεργιακή κινητοποίηση τον επόμενο μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές δαπανών στον τομέα της υγείας που προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2016, ανακοίνωσαν συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στον κλάδο αυτό σήμερα.

Δεκαεπτά συνδικάτα, τα οποία αντιπροσωπεύουν μεταξύ άλλων τους οικογενειακούς γιατρούς, τους χειρουργούς και διοικητικά στελέχη των υπηρεσιών υγείας, ανέφεραν ότι η απεργία που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν την 16η Δεκεμβρίου θα κηρυχθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον των κυβερνητικών πολιτικών, των οποίων «ο μόνος στόχος είναι οι περικοπές» και πλήττουν άμεσα την ποιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και περίθαλψης.

Το σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει μειώσεις φόρων και ταυτόχρονα τη διατήρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος εντός των ορίων που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει τη μείωση των δαπανών για την υγεία που είχαν συμφωνηθεί με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία θα αυξηθούν κατά περίπου 1 δισεκ. ευρώ το 2016 συγκριτικά με φέτος όμως οι γιατροί επισημαίνουν πως το ποσό αυτό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του εθνικού συστήματος υγείας.

Ακόμη, προειδοποιούν ότι οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των τοπικών αρχών θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μειώσεις στις δαπάνες για την υγεία, καθώς σε αυτόν τον τομέα καταγράφονται οι μεγαλύτερες δαπάνες των αυτοδιοικητικών αρχών.

Οι δημόσιες δαπάνες της Ιταλίας για την υγεία κυμαίνονται περί το 7% του ΑΕΠ, είναι δηλαδή χαμηλότερες από εκείνες άλλων μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, σύμφωνα με το ιταλικό στατιστικό ινστιτούτο ISTAT.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου