Κοντός: 210 εκατ. ευρώ η υπέρβαση της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο του Οργανισμού Δημήτρη Κοντό (φωτό), η υπέρβαση της δαπάνης αναμένεται να κλείσει στα 210 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους.
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εκτιμά ότι έως και τον επόμενο μήνα θα έχουν διενεργηθεί στους ασφαλισμένους του εξετάσεις συνολικού κόστους 508 εκατομμυρίων ευρώ, με τον “κλειστό” προϋπολογισμό να βρίσκεται στα 302 εκατομμύρια.
Ενδεικτικό της τάσης είναι ότι έως και το τέλος Σεπτεμβρίου η δαπάνη για εξετάσεις είχε ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τον ετήσιο προϋπολογισμό, φτάνοντας στα 403 εκατομμύρια ευρώ.
Ακόμη χειρότερη ήταν η κατάσταση το 2014, όταν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις συνολικού κόστους 602 εκατομμυρίων.
Η (σχετική) μείωση που καταγράφεται φέτος, αποδίδεται από τον κ. Κοντό στην εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών και του “πλαφόν”, τα οποία ισχύουν από την αρχή του έτους.

Βιοχημικές

Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο, μεγάλο μέρος της δαπάνης αφορά τις βιοχημικές εξετάσεις, οι οποίες κοστίζουν κάθε μήνα 12,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Κοντός έκανε λόγο και για υπερβολικό αριθμό αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών (1 εκατομμύριο και 500.000 αντίστοιχα σε ετήσια βάση).
Το μηνιαίο κόστος για τις μαγνητικές ανέρχεται στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ και για τα υπερηχογραφήματα στα 4,5 εκατομμύρια.

Πρόταση

Για τον έλεγχο της δαπάνης στις διαγνωστικές εξετάσεις, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει υποβάλει στο υπουργείο Υγείας πρόταση τριών σημείων, η οποία περιλαμβάνει τα εξής:
  • Μείωση από 20% έως 25% στις τιμές των 54 πιο κοστοβόρων βιοχημικών εξετάσεων και “οριζόντια” μείωση 5% στις υπόλοιπες. Το μέτρο εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει ετησίως 41 εκατομμύρια ευρώ.
  • Κλιμακωτές εκπτώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες διαγνωστικών εξετάσεων, όπως μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, υπέρηχοι και εξετάσεις αίματος, με κλιμακωτή έκπτωση ανάλογα με τον όγκο (rebate όγκου). Το μέτρο εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει ετησίως 121 εκατομμύρια ευρώ.
  • Επικαιροποίηση και επέκταση των συνταγογραφικών οδηγιών για τις προληπτικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, στην περίπτωση που γίνουν αποδεκτές οι παραπάνω προτάσεις, η ετήσια δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις μπορεί να κλείσει στα 390 εκατομμύρια ευρώ.
Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου