Επιφυλάξεις από τους γιατρούς για τις πιστωτικές κάρτες

Με επιφυλάξεις αντιμετωπίζουν οι γιατροί την κυβερνητική εξαγγελία, σύμφωνα με την οποία το ιατρικό αφορολόγητο κάθε πολίτη θα “χτίζεται” με τη χρήση πλαστικού χρήματος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι “...δεν έχει νόημα να προσθέτουμε φόρους, αλλά πρέπει να προσθέτουμε έσοδα στο δημόσιο".
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, το υπουργείο προσανατολίζεται στο να γίνονται ψηφιακές συναλλαγές, δηλαδή, είτε κάρτα (πιστωτική ή χρεωστική) είτε τραπεζικές συναλλαγές.
Μόνο με τον τρόπο αυτό – είπε – θα αναγνωρίζονται και διάφορες άλλες δαπάνες, όπως οι ιατρικές.
Σχολιάζοντας την κυβερνητική εξαγγελία, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος (φωτό αριστερά) επεσήμανε στο Iatronet ότι υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις σχετικά με το προωθούμενο μέτρο.
Στην περίπτωση που εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα – εξήγησε – δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση ο ιατρικός κλάδος.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ δεν βλέπει την ανάγκη μέτρων διαχείρισης του κόστους, με δεδομένη την επικείμενη έξοδο από τους ελέγχους κίνησης κεφαλαίων (capital control).
Πάνω από όλα, εκτιμά ότι η τοποθέτηση στα ιατρεία των ειδικών τερματικών μηχανημάτων είσπραξης με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες (pos), δεν αποτελεί την καλύτερη εικόνα:
“Η θέα ενός τέτοιου μηχανήματος, παραπέμπει στο ότι το ιατρικό λειτούργημα είναι ένα αυστηρά εμπορεύσιμο είδος, όπως όλα τα άλλα”, σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Αποδοτικοί

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης σχολίασε ότι υπάρχουν άλλοι, πολύ πιο αποδοτικοί τρόποι που μπορούν να διευκολύνουν την παρακολούθηση της φορολογητέας ύλης των επιστημόνων:
“Δεν χρειάζεται να μολύνεται η σχέση του γιατρού με τον ασθενή του, με αυτή την διαδικασία η οποία θα αποτελέσει περαιτέρω ταλαιπωρία για τους ασθενείς.
Και φυσικά δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι αυτό προϋποθέτει μια επιβάρυνση κόστους στη λειτουργία των ιατρείων, η οποία θα μετακυληθεί στον ασθενή”.
Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ένας μεγάλος αριθμός ασθενών είναι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν έχουν εξοικειωθεί με αυτόν τον τρόπο διαχείρισης του χρήματος:
“Είναι απαράδεκτο να λαμβάνονται μέτρα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και ειδικά η τρίτη ηλικία, η οποία έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση”, σχολιάζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

“Φακελάκι”

Εύλογο είναι και το ερώτημα που θέτουν ειδικοί του χώρου των οικονομικών της Υγείας, σε σχέση με την παραοικονομία.
Η “υπόγεια” συναλλαγή – σημειώνουν – μεταξύ ενός χειρουργού στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα με τον ασθενή, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το πλαστικό χρήμα.
Όπως συμβαίνει και σήμερα, ο χειρουργός θα απαιτήσει από τον ασθενή να πληρωθεί, χωρίς απόδειξη και σε χρήμα, προκειμένου να πραγματοποιήσει μία επέμβαση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της παραοικονομίας είναι η διαμόρφωση μίας ισχυρής πεποίθησης στους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να καταγγέλλουν στις αρχές κάθε παρόμοια περίπτωση.

Ανακοίνωση του ΙΣΑ

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εκφράζει την αντίθεσή του στην καθιέρωση της πληρωμή της ιατρικής επίσκεψης με πιστωτική κάρτα όπως προαναγγέλθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και καλεί την κυβέρνηση να το επανεξετάσει.
Το εν λόγω μέτρο δεν θα συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς πρόκειται για παροχή υπηρεσιών και όχι για προϊόν και δεν μπορεί κατ΄ αυτόν τον τρόπο να ελεγχθεί.
Αντιθέτως, θα αποτελέσει μια ακόμα σημαντική επιβάρυνση για τον επαγγελματία της υγείας που θα πρέπει να πληρώσει την προμήθεια του 2% στις τράπεζες, καθώς και το κόστος αγοράς του μηχανήματος. Οι ιδιώτες γιατροί που έχουν εξαθλιωθεί οικονομικά θα πρέπει να υποστούν την επιβάρυνση ή θα εξαναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος στον ασθενή.
Επιπλέον θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ασθενών προχωρημένης ηλικίας που δεν έχει εξοικειωθεί με την συγκεκριμένη διαδικασία.
Ο ΙΣΑ καλεί την κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες παραμέτρους του χώρου της υγείας και να επιδείξει την ανάλογη κοινωνική ευαισθησία.
ΠΗΓΗ: Iatronet Δ.Κ.

Σχόλια