Μία στις δύο ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχει δεχθεί πρόταση εξαγοράς από ξένους

Στο στόχαστρο διεθνών επενδυτικών οίκων έχουν βρεθεί οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Η παραγωγική τους ικμάδα, η εξωστρέφεια και η κατοχή φακέλων για αξιόλογα προϊόντα, τις καθιστά άκρως ελκυστικές για ξένα funds.
Μέσα στα χρόνια της κρίσης έγιναν δύο μεγάλες εξαγορές. Το 2011, εξαγοράστηκε η Specifar από την πολυεθνική Watson έναντι 400 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τον περασμένο Ιούνιο η βρετανική BC Partners εξαγόρασε το 70% της Pharmathen.
Ο Θεόδωρος Τρύφων, αντιπρόεδρος της ELPEN και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ανέφερε το Σάββατο ότι μία στις δύο ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν δεχτεί πρόταση εξαγοράς.
Οι προτάσεις – είπε – προέρχονται κυρίως από κινεζικά funds, τα οποία βρίσκουν πολύ ελκυστικό το χαρτοφυλάκιο και τις δυνατότητες των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών.
Ο κ. Τρύφων επεσήμανε πως δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί μία παραγωγική φαρμακευτική επιχείρηση από το μηδέν, με αποτέλεσμα οι ξένοι να επιλέγουν την είσοδο στον χώρο με την εξαγορά μίας έτοιμης εταιρείας.

Πρόταση

Μιλώντας σε εκδήλωση για τα 50 χρόνια της ELPEN, παραδέχτηκε πως και η εταιρεία που διευθύνει έχει δεχτεί πρόταση από ξένους οίκους:
«Εμείς δεν πουλάμε. Θα μείνουμε Ελλάδα. Έχουμε ελληνικό ΑΦΜ και θα παραμείνουμε μία ελληνική επιχείρηση, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην εγχώρια αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αρνητική

Ο κ. Τρύφων χαρακτήρισε πολύ αρνητική εξέλιξη μία πιθανή πώληση της εταιρείας σε ξένους, καθώς σε μία πενταετία θα έκλεινε το εργοστάσιό της στην Ελλάδα.
Η ELPEN – σημείωσε – επιλέγει την ακριβώς αντίθετη πορεία: Επεκτείνεται στην Ευρώπη, με τη δημιουργία τμήματος στη Γερμανία, ενώ τα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσει στα Μεσόγεια ένα νέο ερευνητικό κέντρο και μία ακόμη παραγωγική μονάδα.
ΠΗΓΗ: Iatronet Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου