Βόμβα έτοιμη να σκάσει ο ΕΟΠΥΥ: Εκτοξεύτηκαν στα 1,8 δισ. ευρώ τα χρέη του. Τι δηλώνει δημόσια ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ

Το... κοντέρ των χρεών του ΕΟΠΥΥ τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα αυξάνοντας τις πιθανότητες, κάποια στιγμή, να μετατραπεί σε βόμβα που ετοιμάζεται να σκάσει.

Μιλώντας στο 6ο Pharma & Health Conference, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Κοντός, παραδέχθηκε δημόσια ότι τα συνολικά χρέη μέχρι και τον Αύγουστο φτάνουν συνολικά τα 1,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 750 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Την ίδια ώρα η υστέρηση εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία για τους πρώτους οκτώ μήνες ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ, ενώ αν σε αυτό προστεθούν και προηγούμενα χρέη των ταμείων το ποσό διαμορφώνεται στα 1,5 δισ. ευρώ. Αν αυτά είχαν τελικά αποδοθεί τότε ο ΕΟΠΠΥ θα ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του, σημείωσε ο κ. Κοντός.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, μεγάλη εντύπωση προκαλούν όμως τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του οργανισμού σχετικά με υπερβάσεις για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής (πρόκειται για ειδικά φάρμακα που είναι απαραίτητα για τη διαιτητική αγωγή των πασχόντων από παθήσεις που ορίζονται στον ενιαίο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ) και για τα επιθέματα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το κόστος για τα ειδικά σκευάσματα μέχρι και τον Ιούνιο άγγιξε τα 17 εκατ. ευρώ, όταν όλο το 2013 είχαν δαπανηθεί μόλις 2,5 εκατ. ευρώ. Από την άλλη περίπου 117 χιλ. ασφαλισμένοι βάζουν επιθέματα κάθε μήνα, με το ετήσιο κόστος να υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε τέλος ο κ. Κοντός γίνεται μεγάλη προσπάθεια να προχωρήσουν οι πληρωμές προς τις επιχειρήσεις υγείας, εντούτοις φαρμακευτικές, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές δεν θα πληρωθούν για τον Ιούνιο και το Μάιο, καθώς τα ποσά αυτά θα συμψηφιστούν με το ποσό του claw back (ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών).

1 σχόλιο:

  1. ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΞΕΡΟΛΕΣ ΟΤΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΚΑΙ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΙ....ΟΣΟ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΘΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΙΣ...ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ...ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ[ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΩΣ]ΜΕ ΤΙΣΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή