BBC: Το δράμα των Ελλήνων καρκινοπαθών

Μία τυπική ημέρα στο “Θεαγένειο” αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Μία γυναίκα, η Μ. Σ., μαθαίνει πως δεν μπορεί να κάνει μια απλή αξονική τομογραφία γιατί ο τομογράφος είναι χαλασμένος. Πρέπει να επανέλθει μετά από τέσσερις μήνες.
Πρόκειται για μια κλασική σκηνή σε ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο στα χρόνια της κρίσης, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ ο ανταποκριτής του BBC στην Ελλάδα.
Η 35χρονη γυναίκα – αναφέρει – αναγκάστηκε να πάει σε ιδιωτικό νοσοκομείο, να πληρώσει 600 ευρώ και να κάνει την εξέταση, καθώς δεν γινόταν να περιμένει τόσο πολύ. Δεν έμεινε, όμως, μόνο σε αυτό: μέσω της δικής της περιπέτειας θέλησε να βοηθήσει άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα – και δεν είναι λίγοι. Ίδρυσε μια ΜΚΟ που βοηθά φτωχούς και άστεγους της Θεσσαλονίκης.
Η εμπειρία της λέει πως το ελληνικό σύστημα Υγείας ελάχιστη σχέση έχει με κάποιας άλλης χώρας που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατάρρευση

Σύμφωνα με τον συντάκτη, το σύστημα Υγείας της Ελλάδας συνεχίζει να καταρρέει.
Η χρηματοδότηση των κρατικών νοσοκομείων έχει μειωθεί περισσότερο από 50% από το 2009 έως σήμερα.
Οι ελλείψεις είναι ολοφάνερες: δεν υπάρχουν καν βασικά υλικά όπως οινόπνευμα γάζες, σύριγγες, ενώ και το ανθρώπινο δυναμικό (γιατροί και νοσηλευτές) είναι λιγότερο από αυτό που πραγματικά χρειάζονται τα νοσοκομεία.
Οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα αναμένεται να συρρικνωθούν στο 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) μέχρι το τέλος του 2015 – ένας από τα χειρότερα επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ΕΟΠΠΥ εμφανίζει τρέχον έλλειμμα που φτάνει στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ οι ειδικοί σημειώνουν πως η νέα συμφωνία της Ελλάδας δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει την κατάσταση, καθώς αναζητούνται νέες περικοπές και περαιτέρω παράταση της λιτότητας.

Ιδιωτικά

Το BBC καταγράφει την αντίδραση των ασθενών που βιώνουν αυτή την κατάσταση.
Αρκετοί από αυτούς αναγκάζονται να νοσηλευτούν σε ιδιωτικά νοσοκομεία.
Παρουσιάζει την περίπτωση μίας 77χρονης, η οποία υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.
Όταν το ασθενοφόρο έφτασε στο σπίτι της για να την παραλάβει, οι νοσοκόμοι είπαν στο γιο της να μην την πάει στο εφημερεύον νοσοκομείο διότι είναι υπερπλήρες και θα περάσουν ώρες μέχρι να εξετάσουν την μητέρα του οι γιατροί.
Ο γιος της 77χρονης επέλεξε τη λύση του ιδιωτικού νοσοκομείου, πληρώνοντας 800 ευρώ για τρεις ημέρες νοσηλείας...
Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου